Ajornada la constitució dels consells comarcals prevista per a dissabte 12 de juliol

11 Jul 2003

La constitució dels consells comarcals prevista per a dissabte 12 de juliol ha quedat novament ajornada. El Tribunal Superior de justícia ha ordenat que els consells es formin seguint la nova llei i no pas l’antiga. L’Anoia és una de les set comarques catalanes on Convergència i Unió ha perdut la majoria absoluta i uns trenta consellers amb aquest canvi.

Els nacionalistes s’havien resistit a que la nova fórmula d’elecció s’apliqués després del 25 de maig, perquè afecta la seva hegemonia comarcal. I és que la llei prima el nombre de vots obtinguts per sobre del de regidors. Per això, una vegada que els grups de l’oposició aprovessin al Parlament la nova llei, Convergència i Unió va consultar la Junta Electoral Central i aquesta va dictaminar que la norma a aplicar era l’antiga. Aleshores els partits de l’oposició van plantejar batalla als tribunals i, finalment, ahir el Tribunal Superior de Justícia els va donar la raó.

Aquest matí el conseller de Governació, Josep Maria Pelegrí, en declaracions al programa de Com Ràdio, La República, dirigit per Joan Barril, defensava la posició del govern català, davant la petició de dimissió que li fa l’oposició. Pelegrí manifestava que Convergència i Unió tenia dret a fer la consulta a al junta Electoral Central perquè havia tingut dubtes sobre l’aplicació de la llei i creu que la decisió del Tribunal, que és contrària a la de la junta, justifica la consulta i el dubte.

A la comarca de l’Anoia, però, les dues lleis, tan l’antiga com la nova, donen la majoria relativa als socialistes. Per tant l’única modificació que comporta la nova llei és l’entrada del Partit Popular a l’ens comarcal. Així doncs, el Partit Popular guanya un conseller en detriment d’un dels representants de Convergència i Unió que passarà a tenir de deu a nou consellers.

Pel que fa als partits d’esquerra, que governaran plegats al Consell comarcal de l’Anoia, el PSC, Esquerra Republicana i Iniciativa per Catalunya mantenen el nombre de consellers. El PSC tindrà 10 consellers, Esquerra quatre i Iniciativa un.

La constitució del Consell Comarcal de l’Anoia, s’haurà d’esperar doncs fins a finals de juliol. Un cop es determini la data els consellers podran prendre possessió dels seus càrrecs i iniciar la tasca de govern.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

1
Hola 👋
Aquest es el WhatsApp de Ràdio Nova.
Et podem ajudar?
Powered by