Des dels sindicats estan donant resposta aquests dies als dubtes laborals i informant sobre els drets a les persones treballadores de l’Anoia. A Igualada, per prevenir contagis, CCOO Anoia té tancada l’oficina del Passeig Verdaguer des d’on fan habitualment l’atenció presencial, però la majoria d’assessors continua treballant telemàticament des de casa i atenent dubtes de tota mena, tant telefònicament com en línia.

Estan atenent força consultes referides als Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO), sobre els contractes d’obra o servei, què passa amb les ETT i també sobre la conciliació per poder tenir cura de fills i persones dependents. Però a banda d’aquestes qüestions, també genèriques arreu de Catalunya, a la comarca destaquen consultes concretes sobre el tema del confinament i la situació de les persones que no poden entrar o sortir de la zona confinada per anar a treballar. Aquest és un tema, diu Alfonsa Santiesteban, que no està resolt, encara que sembli senzill. Des de CCOO intenten transmetre tranquil·litat, perquè l’absència està justificada -adjuntant la resolució de confinament- però hi ha molta angoixa davant la incertesa. És per això que des del sindicat treballen fent les gestions necessàries per intentar garantir el salari de les persones afectades.
Ara per ara tenen també un allau de consultes sobre ERTO, és a dir les empreses que han optat per posar tota o part de la plantilla a l’atur. D’altres han decidit fer-lo a temps parcial, reduint unes hores de la jornada. Des del sindicat estan recomanant que es negociin altres mesures de flexibilitat que no impliquin forçosament que l’empresa presenti un ERTO, com per exemple el teletreball o una bossa d’hores negociada per recuperar-les, tal com permeten la majoria de convenis col·lectius.
Una altra de les consultes freqüents té a veure amb la possibilitat de solucionar l’absència laboral amb dies de vacances. Des del sindicat assenyalen que l’empresa unilateralment no pot donar vacances i que sempre hauria de ser una mesura pactada.
Pel que fa a les consultes sobre les mesures de seguretat, des de CCOO Anoia procuren que a les empreses que no han aturat l’activitat les persones treballin amb el màxim de mesures de prevenció, és a dir, facilitant guants i mascaretes o respectant les distàncies. En aquest sentit s’està negociant alternar els dies de feina perquè els grups siguin més reduïts.
Segons afirma Santiesteban “s’estan implementant altres mesures allà on no es veu la necessitat d’aturar la producció, però sobretot, sobretot, incidim molt en aquest tema: que si s’ha d’anar a treballar es vagi amb totes les mesures de prevenció i seguretat necessàries”.
El pla de mesures del govern de l’Estat davant la crisi sanitària del coronavirus contempla la suspensió temporal del treball per força major. Són els anomenats Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació coneguts com ERTO.
A la comarca de l’Anoia una de les empreses on s’ha presentat un ERTO ha estat la foneria Funosa, a Òdena que afectaria un total de 219 treballadors. Segons fonts del sindicat CGT, l’expedient s’hauria presentat dilluns. Tant la CGT com CCOO alerten que estan rebent un degoteig constant de representants de comitès d’empresa que els informen que moltes empreses de l’Anoia s’ho estan plantejant.
Però què és i com pot afectar un ERTO?
L’ERTO no és un acomiadament. Consisteix en una suspensió del contracte amb dret a atur i l’atur consumit durant l’ERTO es reposa en acabar el procés. Cal assenyalar que es té dret a atur encara que no s’hagi cotitzat el període mínim.
Els treballadors afectats per l’ERTO passen a cobrar la prestació per desocupació els dies de durada de l’expedient. La percepció serà del 70% de la base reguladora, amb millores d’aquestes quanties en cas de tenir fills menors a càrrec. Durant 6 mesos es cobrarà el 70% de la base reguladora i a partir del sisè mes, el 50%.
Però no necessàriament s’ha de suspendre el contracte a jornada completa, sinó que es pot reduir i anar a l’atur, per exemple, 3 hores i treballar-ne 5 (es cobraria de l’atur i de l’empresa). En aquest cas, es tractaria d’un ERTO de reducció de jornada.
I què es pot negociar amb l’empresa davant un cas d’ERTO?
Principalment, quatre qüestions bàsiques.
La primera: que afecti igual tota la plantilla, és a dir, que tota la plantilla vagi a l’atur durant el mateix nombre de dies (o que s’apliqui l’ERTO de manera rotatòria).
La segona: que es mantingui al personal el 100 % de les vacances anuals com si no s’hagués fet un ERTO.
La tercera: que es pagui a la plantilla el 100 % de les pagues extres (ja que mentre s’està en un ERTO no es genera la part proporcional).
I la quarta qüestió a negociar és que es pagui un complement salarial als treballadors i treballadores per millorar el que cobraran de l’atur (per exemple: fins al 100 % del salari total).
Des de la UGT Anoia també recorden que “les mesures alternatives, particularment el treball a distància, hauran de ser prioritàries davant del cessament temporal o reducció de l’activitat. Així ho estableix el recent Reial decret llei 8-2020 aprovat el 17 de març pel Govern”.
I quines altres mesures alternatives pot proposar l’empresa?
El permís retribuït: la millor mesura i la més difícil d’aconseguir. No es va a treballar, però es continua cobrant com fins al moment.
El permís no retribuït: es deixa d’anar a treballar, però NO es cobra el salari.
Reducció de jornada: es redueix la jornada en un nombre d’hores determinat, i el salari, en la part proporcional.
Jornada irregular o bossa d’hores: se segueix treballant, però no a jornada completa. Les hores no treballades s’acumulen per recuperar-les en el futur.
Vacances: la persona treballadora és enviada a casa a compte de les seves vacances. Però l’empresariat no pot imposar aquesta mesura, sinó que ha de ser acordada. Si, tot i així, la persona és obligada a fer-ho, cal que l’empresariat ho faci per escrit a fi de poder reclamar.
Teletreball: es treballa des de casa i es cobra el 100 % del salari.
Des dels sindicats estan reforçant els canals de comunicació als respectius web o a les xarxes socials per atendre les consultes. “El ritme dels esdeveniments és molt ràpid i pot ser complicat conèixer quins drets tenim en aquest context”, segons assenyalen des de CGT Anoia. És per això que durant el confinament obligatori per coronavirus l’associació confederal ha reforçat el seu canal de Telegram.