Alzheimer, demència i envelliment es fan més comprensibles als escolars per mitjà d’un conte |ÀUDIO|

04 Mai 2017


Els escolars de l’Anoia coneixeran una mica millor què és l’Alzheimer per mitjà d’una iniciativa de l’Associació de Familiars d’Alzheimer i altres demències de l’Anoia (AFADA) i l’Hospital de dia Sant Jordi. El passat mes d’abril van presentar el conte ‘El tresor més gran del món’. Ho van fer el marc de la diada de Sant Jordi i donada també la coincidència del 45è aniversari de l’obertura de l’antiga escola Sant Jordi, actual seu de l’hospital


menchu, pere i companyia 720

La delegació anoienca de l’Associació de Familiars d’Alzheimer de Barcelona (AFAB) neix l’any 2000. La presidenta d’aleshores, la poblatana Joana Varea va recollir el treball dels professionals de l’ABS Igualada i la necessitats dels familiars de malalts d’Alzheimer, en aquells moments amb manca de recursos socials i informació relacionada amb la pròpia malaltia. L’entitat va ubicar la  seu al Centre Cívic Montserrat. En el 2005 l’Hospital de dia Sant Jordi obre portes com un recurs gestionat pel Consorci Sociosanitari de l’Anoia i a partir d’aquell moment, comencen a treballar plegats i a crear vincles amb l’associació, com ens explicava Menchu Vélez, treballadora social de l’Hospital de dia Sant Jordi i secretària de l’AFADA. Comencen amb petites xerrades informatives i activitats, així com altres projectes, actualment ja consolidats, com la cursa Alzheimer Race.

Un dels darrers projectes ha estat aquest conte que neix arrel de l’interès i la motivació de les professionals de l’Hospital de dia Sant Jordi, precisament en el moment de ser mares, i amb l’estreta complicitat del voluntariat de l’AFADA. Tothom hi col·labora fent una mica de tot, des de la directora de l’Hospital de Dia i presidenta de l’AFADA, Núria Solà que fa de narradora del conte, fins a les diferents professionals i persones voluntàries, com la vilanovina Elena Estrada, que donen un cop de mà en el que calgui. L’artista vilanoví Pere Bartolí, tresorer de l’entitat, ha estat l’encarregat, per exemple, de fer la part d’estructura de l’escenari, però segons afirma “les cracks indiscutibles són les responsables de l’Hospital de dia Sant Jordi”.

Han trigat prop d’un any a fer realitat aquest projecte i van aprofitar la trobada d’ex-alumnes i mestres de l’antiga escola, el passat 22 d’abril, per estrenar-lo. En aquest conte els tres personatges de la llegenda de Sant Jordi, la princesa, el cavaller i el drac, han envellit i ja no tenen les mateixes facultats que quan eren joves… El conte és l’element central d’un projecte que té com objectiu la sensibilització dels escolars de primària en relació al tracte amb les persones grans, i específicament amb les persones amb demència o deteriorament cognitiu. També neix com a necessitat de trobar una metodologia nova per acostar la tasca de l’hospital a la ciutadania i “fer-lo més permeable a la comunitat”, assenyala Vélez.

El dia 22 de maig l’Hospital de dia Sant Jordi, els voluntaris i fins i tot algun usuari, es traslladaran a l’Escola Garcia Fossas per fer l’escenificació allà. De cara al nou curs escolar, tenen previst fer-ne més, algunes ja concretades a les escoles vilanovines Marta Mata i Pompeu Fabra, i d’altres a l’Anoia en general.


De la delagació anoienca de l’AFAB a l’AFADA


La delegació anoienca de l’AFAB ha crescut força en aquests 17 anys. Tant és així que recentment han canviat de nom i han passat a ser l’AFADA. Com ens explica Menchu Vélez “en el moment que l’associació té més cos i una major estructura, es planteja establir un nou marc de relació amb l’administració i es constitueix de manera més autònoma”. Això “no implica una desvinculació total amb Barcelona” aclareix, “sinó una separació administrativa per poder anar una mica més enllà i demanar, per exemple, demanar subvenció”.

Una de les activitats més potents de l’entitat és l’Alzheimer Race, una cursa que cada vegada involucra més persones i que l’any passat va aconseguir aplegar un miler de participants. Aquest any està prevista pel dia 17 de setembre i com ens explicava en Pere Bartolí suposa molta feina en pocs dies “perquè tot just arribem de les vacances”. Però gràcies a aquestes activitats “l’entitat pot funcionar”.

L’AFADA té com a tasca prioritària millorar la qualitat de vida del malalt d’Alzheimer i de les famílies afectades. De fet va néixer per donar cobertura no només a les necessitats de malalts, sinó també als cuidadors i famílies. Tots els dijous, de 6 a 8 del vespre, al Centre Cívic Montserrat poden assessorar-se amb una treballadora social. L’últim dijous de cada mes fan una xerrada oberta a tothom i també fan periòdicament diferents tallers.


1
Hola 👋
Aquest es el WhatsApp de Ràdio Nova.
Et podem ajudar?
Powered by