AVÍS | Salut alerta de l’onada de calor que ens afectarà els pròxims dies

25 Jun 2019
Meteocat - Previso onada calor
Imatge Meteocat

El Servei Meteorològic de Catalunya, ha emès un preavís d’onada de calor que es preveu afectarà Catalunya entre avui dimarts i el divendres 28 de juny. Dijous 20 de juny es va constituir el Grup de treball del Pla de Vigilància per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut (POCS), en el qual participa la Diputació de Barcelona


CAP Vilanova del Camí

Àrea informativa dedicada


El programa s’emetrà després de l’informatiu migdia Vilanova Informació i també el podreu trobar a partir d’aquest dijous a la tarda, al portal de comunicació web vilanovainformacio

Aquest dijous, Ràdio Nova dedica el programa mensual “Salut des del CAP” a aquest tema. Aquest és un espai que fem de la mà de l’Equip d’Atenció Primària de Vilanova del Camí. En aquesta ocasió ens acompanyarà Dolors Solé, infermera del CAP vilanoví per explicar què és un cop de calor i com podem prevenir-lo.

L’Agència de Salut Pública de Catalunya, ASPCAT, dona alguns consells bàsics per evitar possibles problemes provocats per la calor  

Cartell-Onada-calor-Proteccio-Civil-v1

En primer lloc, cal protegir-se del sol i de la calor i per tant, és important controlar la temperatura. Durant les hores de sol, es recomana tancar les persianes de les finestres on toca i obrir-les durant la nit, per refrescar-la. És preferible estar en estances fresques i fer ús d’algun tipus de climatització com ventiladors, aire condicionat, ventalls … i també és recomanable passar les hores de més calor, o com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats. És important refrescar-se sovint amb dutxes, tovalloles mullades amb aigua, etc.

Al carrer, cal evitar el sol directe. Es pot portar una gorra o un barret, utilitzar roba lleugera com la de cotó, de colors clars i que no sigui ajustada. Sempre que es pugui, s’ha de caminar per l’ombra, estar sota un para-sol si aneu a la platja i descansar en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats. Cal portar aigua i beure’n sovint i també és important vigilar en els trajectes amb cotxe durant les hores de més sol. No deixar els infants o persones fràgils amb les finestres tancades.

Des de l’ASPCAT també es recomana reduir l’activitat física a les hores de més calor i evitar sortir al carrer a les hores del migdia, que és quan fa més calor.

L’alimentació també és important, evitar menjars molt calents o molt calòrics i presteu especial atenció a la vostra hidratació. Cal beure molts líquids i evitar begudes alcohòliques.

Si coneixeu gent gran o malalta que viu sola, mireu de visitar-los un cop al dia i ajudeu-los a seguir aquests consells. Si prenen medicació, reviseu amb el seu metge si aquesta pot influir en la termoregulació i si s’ha d’ajustar o canviar

Per a més informació podeu anar als centres d’atenció primària que teniu més a prop, tant del vostre municipi com del lloc on aneu de vacances i també podeu contactar amb CatSalut Respon (061), que us pot atendre diàriament, durant les 24 hores.

Les persones grans i que viuen soles, dins el col·lectiu més vulnerable

Són especialment vulnerables les persones majors de 75 anys, les persones amb determinades circumstàncies socials (viure sol, pobresa, etc.), les que pateixen discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat o autocura, els nadons, les persones amb hipertensió arterial, diabetis, malalties cardiovasculars, malalties respiratòries (MPOC, bronquitis), renals, Parkinson, Alzheimer, obesitat o altres de cròniques, les que prenen una medicació que actua sobre el sistema nerviós central (tranquil·litzants, antidepressius, psicòtrops) o diürètics.

També són col·lectius especialment vulnerables les persones amb problemes mentals i de conducta deguts a l’ús de substàncies psicoactives o alcohol, les que realitzen una activitat física intensa i les que han de romandre o fer activitat física a l’aire lliure (incloses les activitats laborals).


1
Hola 👋
Aquest es el WhatsApp de Ràdio Nova.
Et podem ajudar?
Powered by