- La precarietat laboral i les prestacions de la Seguretat Social han estat els principals motius de consulta.
Durant l’any 2021 la delegació de CCOO a l’Anoia va atendre una mica més de mig miler de persones al local sindical d’Igualada. Això significa un fort increment d’un 22,22% respecte de les persones ateses l’any 2020. Amb més detall, segons les xifres del sindicat, destaquen les consultes sobre les prestacions a la Seguretat Social (IT, jubilacions, invalidesa) en un 36,35%. A més, els treballadors anoiencs també han demanat suport en la gestió de temes sobre l’atur (12,09%), la inaplicació de convenis (16,37%), els càlculs sobre quitances, hores extres… (11,70%), els acomiadaments (5,65%), els salaris (3,31%) o altres aspectes relacionats amb sancions, salut laboral, contractació… (14,53%).
Segons explica el Coordinador Comarcal de CCOO Anoia, Alfred Simó, la situació derivada per la pandèmia i el confinament dur de l’any 2020 és el que més s’ha deixat notar encara al llarg de tot l’any 2021. El sindicat va ser pioner a l’hora de crear un punt de suport, perquè ningú es quedés enrere per la bretxa digital i per poder respondre a les urgències socials.
L’any passat encara van notar les conseqüències de l’any 2020 en la tramitació laboral d’ERTOS i les prestacions de Seguretat Social, entre altres.
Tot i que Simó reconeix que s’ha de tenir en compte l’efecte 2020, també assenyala el creixement de consultes a l’Anoia en comparació amb altres locals de la Unió Intercomarcal de CCOO, ja sigui perquè va ser una les comarques més perjudicades pel confinament o per la mateixa estructura de treball al territori. En aquest sentit, assenyala que la xifra ha duplicat la d’altres locals sindicals com el de Cornellà, Vilafranca del Penedès o Vilanova i la Geltrú, on les consultes s’han incrementat al voltant del 12%.
Precarietat laboral en el sector serveis
Cal destacar l’elevat nombre de consultes relacionades amb la neteja i serveis, superant a altres sectors de major pes relatiu a aquest territori. Es tracta d’un primer indicador de concentració de problemes de precarietat laboral, el que afecta especialment a dones treballadores.
La precarització del sector serveis i de cures, malgrat la seva importància per a la sostenibilitat de la vida i la productivitat, queda palesa.
“Estem depenent d’un sector serveis que moltes vegades precaritza fins a l’extrem”
Alfred Simó de CCOO
L’ocupació en aquest sector és el que està generant més problemàtica a l’Anoia per la seva inestabilitat i inseguretat, sense una regulació adient que tingui en compte tot el seu valor social i econòmic. No és un escenari nou, com recorda Alfred Simó, sinó que “és una situació que es manté en el temps” i sobretot afecta les dones, però també el jovent.
A més, tal com afegeix el coordinador comarcal, la manca de condicions laborals dignes no ajuda a l’organització de la classe treballadora. Sovint les persones que pateixen aquesta precarietat se senten més coaccionades. És per això que destaca la importància de la reversió de la reforma laboral, perquè es recupera la ultraactivitat dels convenis col·lectius, de la mateixa manera que es reverteix la norma que els convenis d’empresa puguin disminuir les condicions laborals dels treballadors.
Reindustrialització i formació professional
A la comarca de l’Anoia hi ha més de 7.300 persones en una situació d’atur crònica, una situació que anem arrossegant al territori des de fa temps. Segons el coordinador comarcal de CCOO Anoia, l’aposta que fan des del sindicat no és cap secret i passa per la reindustrialització de la comarca, amb unes condicions i paràmetres de sostenibilitat. Afirma que es requereix un tipus d’indústria que necessita unes parcel·les més àmplies i que podrien trobar encaix a l’Anoia.
Des del sindicat també assenyalen la importància de fer un major esforç per aconseguir els perfils formatius adients a la demanda de les empreses anoienques. Per això, diu Simó, és clau l’ampliació dels graus dels cicles que ofereix des de l’Institut Milà i Fontanals i adaptar-los a les necessitats de la comarca.
L’ampliació de l’institut no es contempla en els pressupostos de la Generalitat d’aquest any. Des del sindicat reconeixen que l’oferta que pot oferir l’institut només creixerà a anys vista, a llarg termini, però asseguren que posaran tots els mitjans per empènyer, perquè sigui com més aviat millor i respongui als nínxols d’ocupació empresarial que es requereixen.
Alfred Simó, tanmateix, alerta que caldrà buscar també alguna solució formativa per a l’Anoia Sud, davant la dificultat de desplaçament del jovent fins a la conca d’Òdena.