Cloenda inoblidable de l’Erasmus Get Moving a Portugal per a un grup d’alumnes del Pla de les Moreres | ÀUDIO

24 Oct 2018

Un grup de sis alumnes de l’Institut Pla de les Moreres ha viatjat a Portugal aquest mes d’octubre per participar en la darrera trobada del projecte Erasmus que durant dos anys ha portat als estudiants a participar del cicle Erasmus+ KA2 “Get Moving: take part in the future. Una sèrie d’intercanvis amb visió de futur que l’alumnat de l’institut vilanoví ha pogut compartir amb estudiants de cinc països europeus: Eslovènia, Finlàndia, Letònia, Polònia i Portugal

Erasmus alumnes oct 2018 (7)

En aquesta sisena trobada, el viatge ha estat inoblidable per a Paula Acedo (3r ESO), Claudia Fernández (2n ESO), Judith Fei (4t ESO), Anna Checa (3r ESO), Sara Cordente (4t ESO) i Samuel Mosca (2n ESO). Del 9 al 13 d’octubre van passar uns dies a la ciutat de Tondela (nord de Portugal) i després van allargar un parell de dies més fent turisme per Aveiro i Oporto.

Aquesta trobada ha estat la sisena i ha suposat la cloenda d’un projecte que ha tingut una durada de 28 mesos amb la implicació de sis països. La primera trobada es va fer a Vilanova del Camí, el desembre de 2016. En cada ocasió, l’alumnat ha reflexionat sobre temes de molta actualitat. Van començar, a Vilanova, treballant el concepte de la llibertat d’expressió; a Eslovènia van parlar de les migracions; a Finlàndia, de la sostenibilitat; a Letònia, sobre els Mass Media, a Polònia de Voluntariat i Solidaritat, i a Portugal ho han fet sobre la Utopia i com avançar cap a un món millor.
L’alumnat va ser acollit en famílies i van combinar el treball acadèmic amb les activitats programades pels portuguesos i la convivència amb els amfitrions, un dels aspectes que novament han subratllat d’aquesta experiència.

Erasmus Institut Pla Moreres Tondela

Van ser tres jornades de treball força intenses; la primera dedicada als tallers de produccions mitjançant les noves tecnologies, on el grup vilanoví va presentar un vídeo sobre la natura, i també a la preparació de l‘exposició final del projecte, amb la presència de les autoritats locals.

La segona jornada a Tondela van assistir a classes i els professors van preparar tallers per l’endemà, dissabte que va ser el dia de cloenda i el van dedicar al debat sobre el món en què vivim i tot seguit van fer l‘enterrament de la càpsula del temps projectant el retrobament dels alumnes d’aquí a 10 anys. I la festa de cloenda amb l‘espectacle UTOPIA va fer reflexionar als assistents amb música i actuacions.

Els sis alumnes han compartit a Ràdio Nova les emocions d’una experiència que novament ha superat les expectatives acadèmiques. No només han practicat l’anglès, un dels principals objectius Erasmus, sinó que han après sobre altres cultures, han reflexionat i debatut sobre valors, s’ho han passat molt bé i han fet amics. Tant és així que fins i tot han pensat en la possibilitat d’engrescar les respectives famílies per tornar a fer un viatge plegats.

El director de l’institut vilanoví, Pep Martí, els va acompanyar en aquest viatge amb la coordinadora pedagògica, Fina Termens, i els professors Marta Bartrolí i Domènech Garrido. Segons Pep Martí, és l’enriquiment personal el que determina l’èxit d’aquest projecte que permet dotar aquests joves d’eines per millorar la seva autonomia i creixement, més enllà d’enfortir el seu currículum acadèmic.

Hem de tornar a subratllar que els joves que participen en aquests intercanvis ho fan per mèrits. Per tant, és una recompensa i una motivació, perquè continuïn aprenent. El premi, com ells mateixos assenyalen és el record inoblidable que s’han endut i que els anima a creure que la utopia no és tan lluny si considerem que és un exercici diari. Així almenys, ho resumien ells mateixos, un per un, a Ràdio Nova, quan havien de dir-nos amb què es queden d’aquest viatge.

Erasmus alumnes oct 2018 (6)

El director de l’institut vilanoví, Pep Martí, afirma que cadascuna de les trobades Erasmus ens dona una lliçó. Alumnes amb origen, cultura i llengua diferent ens demostren que al final no és tan difícil que ens entenguem quan es donen les condicions per conviure en un entorn d’acolliment i respecte.

Aquest projecte Erasmus finalitza, però des de l’institut vilanoví ja estan pensant com emprendre un nou cicle. Fins i tot es marquen el repte de poder ser-ne els coordinadors per continuar creixent amb aquestes experiències.