Ràdio Nova ha emès aquest dimarts 23 de novembre la setena sessió del COMNOVA Famílies, el programa que fem de la mà de l’EAP de Vilanova del Camí, el SOAC i l’Associació de Psicòlegs i Psicòlogues de l’Anoia i que avui s’ha centrat en la comunicació eficaç.

L’espai ha comptat amb la participació de Marisa Lorente, terapeuta ocupacional i de la psicòloga Mariona Baltà, referent de benestar emocional comunitari. En aquesta sessió s’han incorporat: José Fernández i Montse Martí, membres de l’APPA, l’Associació de Psicòlegs i Psicòlogues de l’Anoia.
En aquesta sessió s’han introduït principis bàsics de comunicació humana que incideixen en les dinàmiques familiars.
El psicòleg, José Fernández Aguado, ha destacat la importància que pares i mares puguin comunicar les emocions i els sentiments als seus fills/es, tant els positius com els negatius, així com potenciar l’ús de l’elogi com a estratègia de comunicació entre les famílies.
Per aconseguir una comunicació eficaç, ha explicat Fernández, cal parar atenció tant al llenguatge verbal com al no verbal. El missatge és important, però encara ho és més com es diu: el to de veu, el gest… Sovint, comuniquem més amb allò què fem que amb allò què diem, explica el psicòleg. I cal ser conscients que els fills i filles actuen moltes vegades per imitació. “Ells faran el què t’han vist fer a tu” conclou Fernández.
Les estratègies per a desenvolupar una comunicació eficaç també es poden aprendre i entrenar. Es tracta de preparar bé el missatge, expressar-se amb claredat, tenir confiança en un mateix, escoltar -de manera empàtica- els nostres fills i filles i controlar el llenguatge corporal, ens explica.
Resolució de conflictes
El programa del pròxim dimarts 30 de novembre, la sessió abordarà la resolució de conflictes i comptarem amb la participació de la doctora de família Maritza Fernández.
La vuitena sessió se centrarà en les habilitats i estratègies per ajudar als fills/es a resoldre situacions complexes. Es tracta de promoure actituds i habilitats d’autoregulació del comportament en els pares i mares que els facilitin no implicar-se més enllà del necessari en solucionar els problemes que afecten només als seus fills/es, perquè aquests puguin desenvolupar responsabilitat i habilitats de resolució dels seus propis problemes.
El programa està obert a la participació dels oients, que poden fer-nos arribar les seves preguntes, consultes o observacions al WhatsApp de Ràdio Nova: 660 96 35 06