- S’ha posat com a primer focus d’atenció el jovent i amb el lema “Celebra a tot drap, celebra amb cap” la regidoria de Joventut està portant a terme accions al carrer i també a les xarxes socials.
L’Ajuntament de Vilanova del Camí ha iniciat una campanya de civisme i convivència en la línia de la campanya Respecta’m. Amb el lema “Celebra a tot drap, celebra amb cap” es vol incidir en el consum d’alcohol a la via pública, un hàbit, cada vegada més freqüent, especialment entre el jovent i, durant l’estiu quan es multipliquen les festes i celebracions al carrer.

La campanya s’ha ideat des de la regidoria de Convivència i Ciutadania, encapçalada per la regidora Eva Vadillo i té la intenció de fer-se extensiva a tota la població, independentment de l’edat, i en diferents àmbits, de manera molt transversal.
La Policia Local tindrà un paper clau per tal de fer complir el que disposa l’ordenança de Civisme i Convivència en la qual es prohibeix el consum de begudes alcohòliques a la via pública i es contemplen sancions. Tot i això, com explica el cap de la Policia Local Daniel Monroy el propòsit d’aquesta campanya no és multar, sinó prevenir i conscienciar sobre les molèsties i conflictes que ocasiona el consum a la via pública, entre altres perquè genera mala imatge i inseguretat.
Com assegura el cap policial no es tracta d’alarmar ningú, perquè la situació al nostre municipi no és diferent d’altres poblacions veïnes, però cal fer una tasca preventiva constant i contínua.
Per evitar també les molèsties al veïnat una de les mesures que es porten a terme cada estiu és el tancament de l’accés al Parc Fluvial, un dels punts on es fan botellades i els veïns havien denunciat el soroll i la música dels vehicles a les nits.
Tot i que no només els joves són consumidors d’alcohol a la via pública, han estat els primers que han centrat l’atenció d’aquesta campanya. El jovent és un dels col·lectius més presents al carrer durant l’estiu; gaudeixen de les vacances, després d’haver acabat el curs. Una època que també coincideix amb la proliferació de propostes festives a la nit i que és més propícia per al consum de begudes alcohòliques.
La regidora de Joventut i Educació, Alba Pérez, es mostra preocupada perquè el jovent comença a consumir alcohol, cada vegada a edats més primerenques, de fet, la mitjana està en els 13 anys, i la majoria, ho fa en el context d’un “botellón”.

Aquesta setmana, coincidint amb la Setmana de la Joventut, des de l’Espai Jove Can Muscons s’ha portat a terme una acció informativa al carrer de la mà de Carles Palet i Gemma Bonache, tècnic i dinamitzadora juvenil, respectivament. Una acció coordinada també amb la Policia Local que ha donat suport en la vigilància, com a observador, però sense intervenir en aquest cas en el treball de dinamització del jovent.
Tant el cap de la policia com el tècnic de Joventut, Carles Palet, afirmen que funcionen millor les accions informatives que les punitives i que per això és molt important fer aquesta prevenció des de la pedagogia.
Els tècnics han comptat amb la col·laboració del servei Grup de Promoció a la Salut (GPS) del Consell Comarcal de l’Anoia per a la prevenció del consum de drogues, des d’un punt de vista informatiu.
Dimecres es van passejar per les places del municipi per parlar amb el jovent i segons assegura Gemma Bonache va ser una experiència molt profitosa, perquè van poder tractar de manera desenfadada alguns mites que envolten el consum de l’alcohol, com per exemple, que ajuda a desinhibir-se i a lligar.

Campanya a les xarxes socials
Les accions al carrer també es combinen amb una campanya comunicativa a les xarxes socials per convidar els joves a buscar opcions saludables i responsables per a passar estones agradables amb amics i amigues, sense la necessitat de prendre alcohol o d’emborratxar-se.
Amb missatges com: “Què l’alcohol no t’espatlli la nit!”, “L’alcohol afecta la salut física i mental”, “La festa està en la teva actitud, no dins de cap ampolla!” o “1 de cada 4 accidents de trànsit té a veure amb l’alcohol”, la campanya anima al jovent a prendre consciència sobre les conseqüències del consum abusiu d’alcohol.
Sensibilitzar i conscienciar la població per tal de generar un canvi d’hàbit en el consum d’alcohol és un dels principals objectius d’aquesta campanya que tot just començar ara amb el jovent. La idea, com afirma el cap de la Policia Local és aconseguir els mateixos resultats que en el seu dia va propiciar la campanya contra el tabac.
En la mateixa línia, la regidora de Joventut i Educació, Alba Pérez, afirma que s’ha de trencar amb la normalització del consum d’alcohol a la via pública igual com vam fer amb el consum de tabac en els espais públics.
Pérez fa valdre la iniciativa de tirar endavant aquesta actuació des de la regidoria de Convivència i Ciutadania i assegura que la seva companya, la regidora Eva Vadillo, ha entomat una campanya molt ambiciosa per arribar a incidir en tota la població no només entre el jovent.
Una campanya que com assenyala Carles Palet està emmarcada en un projecte molt més ampli anomenat Respecta’m que es vol treballar de manera transversal en totes les àrees municipals i en tots els perfils de la població.
Cal recordar que l’Ajuntament de Vilanova del Camí disposa d’una ordenança de Civisme i Convivència en la qual es prohibeix el consum de begudes alcohòliques a la via pública, una infracció que es pot sancionar amb multes de fins a 500 €. L’acció pot suposar una sanció greu quan impliqui infants i menors i això es pot castigar amb multes de fins als 1.500 €.