Crida als donants universals i a la població en general en període estival

19 Jul 2013

Banc de Sang blancLa Federació Catalana de Donants de Sang ha fet una crida a la població que tingui el grup sanguini 0 negatiu (O-) perquè vagi a donar sang. Les reserves d’aquest grup sanguini són “molt baixes” i durant l’estiu són molt necessàries per atendre emergències. Dissabte 20 de juliol,a Vilanova del Camí va tenir l’oportunitat de fer aquest gest vital de donar sang. De 10 a 2 del migdia es va fer un acapte al consultori mèdic vilanoví. La Federació Catalana de Donants de Sang anima la ciutadania a fer difusió de la necessitat de donar sang en general, sigui quin sigui el grup sanguini.

La crida però, com dèiem, és especial aquesta vegada als donants de zero negatiu anomenats també donants universals, perquè la seva sang pot ser transfosa a malalts de qualsevol grup sanguini. Per aquest motiu aquesta sang és imprescindible en les situacions d’emergència, quan no hi ha temps de poder comprovar quin és el grup sanguini del receptor.

Tot i que a Catalunya hi ha 400.000 persones (un 8% de la població) que són zero negatiu, només 18.000 són donants de sang. Per aquest motiu, durant el període estival, cal augmentar el nombre de voluntaris i poder remuntar així les reserves d’aquest grup sanguini, ja que durant aquests mesos creixen les emergències i els accidents.

Aquest és un grup sanguini hereditari, per tant, és molt probable que hi hagi persones del mateix grup sanguini (O-) entre els familiars més directes.

En qualsevol cas, però, la regularitat i l’assoliment de l’hàbit d’anar a donar sang, sigui del grup que sigui, són la millor compensació per a la federació de donants de sang.

La propera cita del Banc de Sang i Teixits a l’Anoia serà el dissabte 27 de juliol, a Calaf. Es podran fer donacions de les 10 del matí a les 2 del migdia a l’Institut Alexandre de Riquer.


1
Hola 👋
Aquest es el WhatsApp de Ràdio Nova.
Et podem ajudar?
Powered by