Desarticulen una xarxa criminal per haver estafat mig milió d’euros i usurpar la identitat de clients d’un concessionari de l’Anoia

25 Feb 2019

Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de Sabadell, han detingut quatre persones i n’han denunciat tres més, com a presumptes autores dels delictes d’estafa continuada agreujada, falsedat documental, usurpació d’estat civil i pertinença a xarxa criminal, per mitjà de l’adquisició de vehicles.

Els detinguts feien servir documents d’identitat de terceres persones, utilitzats anteriorment en la compra lícita de vehicles de segona mà en un concessionari de l’Anoia. La Investigació ha determinat que van realitzar més de 41 fets delictius a Catalunya i es va usurpar la identitat de fins a onze persones físiques.

Els detinguts, d’edats compreses entre els 33 i els 49 anys, haurien dut a terme a principis de l’any 2017 més de quaranta fets delictius que els van permetre aconseguir més de 350.000 euros al llarg d’aquests anys i intentar obtenir-ne uns altres 150.000.

Els Mossos van iniciar la investigació al mes de maig del 2018 arran de l’estudi d’un conjunt de denúncies. Les primeres indagacions de les unitats d’investigació de Cervera, Granollers i Sant Boi de Llobregat, posaven de relleu una estafa consistent en què un tercer havia utilitzat la seva identitat per realitzar la compra d’un vehicle o la sol·licitud d’un préstec mitjançant un crèdit al consum.

Els investigadors de la DIC van comprovar que moltes d’aquestes denúncies tenien un denominador comú: els legítims titulars de les identitats usurpades residien a Catalunya i tots, en algun moment o altre, havien adquirit o fet gestions per la compra d’un vehicle en un concessionari de l’Anoia.

Per aquest motiu al mes de maig, sota la supervisió i tutela del Jutjat d’Instrucció número 1 de Cervera i de la Fiscalia del mateix municipi, es va iniciar la investigació amb l’objectiu d’identificar i localitzar els autors d’aquestes presumptes estafes.

Les gestions policials van acreditar que l’organització sempre seguia un mateix modus operandi. Diverses persones que s’havien dedicat a suplantar la identitat de les víctimes el DNI de les quals s’hauria obtingut prèviament per part del líder del grup. Aleshores sol·licitaven préstecs amb la finalitat d’adquirir vehicles nous.

Per dur a terme les compres i contractacions s’obrien comptes bancaris a nom de les víctimes amb la falsificació de les seves nòmines i factures de subministraments. A banda, també s’havien obtingut informes de vida laboral i dades fiscals de forma fraudulenta.

L’activitat delictiva es cometia tant presencialment, com per telèfon o a través de mitjans telemàtics.

Com a punt en comú de totes les modalitats (adquisició de vehicles, contractació de préstecs, sol·licitud de targetes de crèdit) cal destacar la prèvia obertura d’un compte bancari a nom de la víctima usurpada en alguna entitat financera, tot i que en alguns supòsits s’ha arribat a detectar que el cap de la xarxa hauria manipulat i falsificat certificats de titularitat bancària per, fins i tot, canviar el nom del titular.

Una vegada els vehicles estaven a nom de les persones que realitzaven la usurpació d’identitat, el vehicle es blanquejava: un intermediari s’encarregava de comprar-los per revendre’ls a continuació. Els destinataris eren terceres persones, la majoria de França, excepte en dos casos que es van vendre a residents de Catalunya.

Fruit de la investigació es van identificar els set integrants de la xarxa i es van avortar diverses estafes que l’organització criminal pretenia dur a terme.

Els detinguts van passar a disposició del Jutjat d’Instrucció número 1 de Cervera, que en va decretar l’ingrés a presó de dos i la llibertat amb càrrecs, amb el condicionant de pagament de fiança, per a la resta.