- El telèfon del CAP Vilanova del Camí és el 938 063 302
- Altres canals per posar-se en contacte són a través del CatSalut o de l’aplicació La meva Salut de l’E-Consulta
EL CAP de Vilanova del Camí es reobrirà el pròxim dilluns 15 de juny, però amb unes condicions i protocols diferents a les anteriors al covid. La realitat ha canviat i des del centre prioritzaran la seguretat de la població i de les professionals del centre de salut. Per això, a partir d’ara, caldrà trucar per telèfon abans d’anar al centre. L’administrativa generarà la demanda amb el professional corresponent i serà aquest qui torni la trucada per parlar amb el pacient i valorar si cal una visita presencial o es pot resoldre per telèfon.
Per tal de no saturar les línies telefòniques s’han habilitat altres canals per posar-se en contacte amb el professional que correspongui, metge de família o infermera. Es pot fer a través del CatSalut o a través de l’aplicació La meva Salut de l’E-Consulta, des d’on també es poden enviar consultes al personal metge o d’infermeria.
“El model d’atenció primària post Covid ha canviat i la tendència és que sigui cada vegada menys presencial i més telemàtic”
Alba Holgado, Atenció al Ciutadà
Alba Holgado, referent de la unitat d’Atenció al Ciutadà del CAP de Vilanova del Camí, ha explicat a Ràdio Nova, que s’estan atenent moltes consultes telefòniques per resoldre dubtes, i és possible que la línia comuniqui durant molta estona. Per això recomanen, sobretot a la població més jove, que facin servir aquests canals alternatius i deixin l’opció del telèfon per a les persones més grans a les que els pot costar més fer-ho per ordinador.
El telèfon del CAP Vilanova del Camí és el 938 063 302.
“Aquesta pandèmia ha obligat a reestructurar equips i a repensar rutines i protocols. S’obren nous escenaris en els que caldrà acostumar-se a fer les coses d’una altra manera”
Sandra Moreno, infermera
Aquesta pandèmia ha obligat a reestructurar equips i a repensar rutines i protocols. És evident, ens diu la infermera Sandra Moreno que s’obren nous escenaris en els que caldrà acostumar-se a fer les coses d’una altra manera.
El CAP ja s’ha adaptat a la nova normalitat i ha sectoritzat l’espai en dues zones, una per a covid i l’altra per a no covid. S’han senyalitzat els circuits a terra, s’han separat les cadires de les sales d’espera per garantir la distància de seguretat i s’ha publicat a l’entrada l’aforament màxim de cada espai.
Per accedir al CAP, per exemple, a banda de complir amb totes les mesures d’higiene i seguretat com l’ús obligatori de la mascareta i el rentat de mans, caldrà respectar al màxim les condicions del centre així com l’horari de visita. “Es pot arribar 5 o 10 minuts abans de l’hora però no una hora abans, insisteix la Doctora Maria José García, perquè això faria molt difícil seguir la planificació de visites amb totes les garanties. “Si tothom arriba a l’hora s’evitaran aglomeracions al taulell i a la sala d’espera”.
En aquest procés d’adaptació, explica la Dra. García, s’ha començat a revisar l’historial de les persones amb malalties cròniques que tenen proves o analítiques pendents des del mes de març o fins i tot abans i s’han començat a fer citacions per la setmana vinent.
També s’està aprofitant per revisar les rutines d’aquestes persones amb malalties cròniques, les que pateixen, per exemple, diabetis, hipertensió, colesterol… i es valora si són o no necessàries o poden espaiar-se més en el temps. Estem parlant de visites o proves de seguiment en pacients estables que han tingut un bon control fins ara.
La Dra. García, Directora del CAP de Vilanova del Camí, assegura que “el coronavirus ha vingut per quedar-se” i demana a la població “prudència”. Relaxar-nos en aquests moments pot suposar un rebrot del virus que ens posaria de nou a tots en perill.
“A partir del 15 de març, els professionals d’atenció primària d’Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena es van reestructurar en clau conca”.
Dra. M José García
Vilanova del Camí i la Conca d’Òdena han viscut amb molta duresa l’impacte del coronavirus. El 12 de març, el Govern de la Generalitat de Catalunya va ordenar el confinament de la Conca d’Òdena que va durar 25 dies i que va afectar unes 70.000 persones.
Des d’aleshores, tot ha canviat. En tres mesos, el coronavirus ha alterat la nostra societat i és evident que malgrat la recuperació i l’assoliment de la nova normalitat, les coses no tornaran a ser el mateix que abans del 12 de març.
Els professionals de l’atenció primària de Vilanova del Camí i de la Conca també han patit una profunda reestructuració degut al coronavirus.
La Dra. Maria José García, Directora del CAP de Vilanova del Camí, ha explicat a Ràdio Nova que, “a partir del 15 de març, els professionals d’atenció primària d’Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena es van reestructurar en clau conca”.
Es van unificar serveis per sumar esforços per fer front al virus enmig d’una situació sobtada que va colapsar el sistema sanitari i va agafar desprevinguts tant als professionals com a la població. Aquest situació va provocar que alguns Centres d’Atenció Primària tanquessin i que en d’altres es concentressin diferents serveis.
El CAP Nord d’Igualada es va fer càrrec de les visites de les persones adultes de tota la conca mentre que a Vilanova del Camí es van concentrar el serveis de pediatria, odontologia, treball social i l’ASIR (Atenció a les dones)
I el CAP de Santa Margarida de Montbui va funcionar com un Call Centre, rebent i coordinant totes les trucades de la conca.
Després de gairebé tres mesos, tant la Dra. García com Moreno i Holgado, pensen que la reestructuració ha estat positiva. “Les primeres setmanes van ser crítiques, pel volum de feina, pel desconeixement que hi havia sobre el comportament del virus i perquè hi havia molts companys de baixa. El fet d’unir esforços va compensar els equips i va facilitar el funcionament dels diferents serveis”, assegura Sandra Moreno.