- Aquest mes de desembre hem dedicat l’espai de Salut des del CAP a la salut mental i concretament a l’ajuda que s’ofereix a persones amb trastorn d’ansietat o depressió lleu dins els grups psicoeducatius.
- Recentment, s’han creat també els grups de dol per acompanyar les persones que no han superat la pèrdua d’un ésser estimat.
L’equip d’atenció primària de Vilanova del Camí treballa des de fa més de sis anys amb grups psicoeducatius per a la prevenció i la promoció de la salut mental davant dos trastorns que poden afectar la població en general: l’ansietat i la depressió moderada. Són grups reduïts de persones -entre 8 i 12- on entre altres qüestions, s’aprenen tècniques per afavorir el benestar emocional.
Tot i que els grups estan oberts a persones majors de divuit anys, majoritàriament són les dones de 40 a 60 anys qui fan ús d’aquests espais de suport mutu. Segons explica la doctora Maritza Hernández, quan una persona va al CAP amb símptomes d’ansietat o depressió se la convida a omplir un qüestionari per conèixer el seu estat d’ànim i confirmar si és una possible candidata al grup psicoeducatiu. De vegades el qüestionari ajuda a fer una derivació més específica a psiquiatria o psicologia per a una teràpia individual, en comptes de grupal.
La intervenció dels grups psicoeducatius es concreta en una dotzena de trobades. Són sessions setmanals de 90 minuts on es plantegen diferents temes, sempre amb alguna dinàmica i amb tasques per practicar a casa. I és que a banda d’informació sobre aquests trastorns (quins són els símptomes, com afecten les conductes o el comportament en la seva evolució i quins són els possibles tractaments farmacològics o terapèutics) també s’aprenen tècniques per afrontar situacions adverses, com per exemple tècniques de relaxació en crisis d’ansietat.

“El principal repte és que el pacient conegui el màxim sobre el seu trastorn per poder fer canvis en els seus hàbits, tingui un millor estil de vida i pugui afrontar millor els moments de crisi”.
Dra. Maritza Hernández
És important, com diu la doctora Hernández, practicar hàbits saludables respecte de l’alimentació, el son, l’exercici físic, la relaxació…
Els grups els dinamitzen dues professionals: una infermera i una metgessa que fa una observació més precisa. Cada setmana es planteja un tema diferent i es comparteix de manera dinàmica amb el grup, perquè aquest és sobretot un espai de suport mutu, “on la interacció és molt valuosa”, assenyala Hernández. D’una banda, perquè ajuda a combatre l’estigma i l’aïllament de les persones que pateixen aquests trastorns (que són els més habituals), i de l’altra, perquè es generen vincles de suport que fins i tot s’allarguen més enllà de les sessions.
Però sens dubte la dada més rellevant és que la majoria de persones que passen per aquests grups, acaben beneficiant-se notablement de l’experiència amb una millora en la salut. Després dels tres mesos de sessions, com explica la doctora Maritza Hernández, es nota una reducció dels símptomes en un percentatge molt alt de persones (entre un 70 i un 80%) com demostra la repetició del qüestionari inicial.
La intervenció, per tant, és molt útil i efectiva. “Afortunadament, la majoria de les persones que comencen la intervenció l’acaben”, assegura Hernández. És per això que recomana “estar alerta als símptomes i sol·licitar ajuda, perquè és una situació que té solució”. A més, un cop desfet el grup, es continua oferint seguiment als integrants cada tres mesos, fins passat un any.
La doctora també ha detallat a l’espai Salut des del CAP que aquest any, a conseqüència de la pandèmia, s’ha incorporat una altra psicòloga per fer grups de tractament del dol. Si algú necessita aquest suport, només ho ha de consultar a l’ambulatori, on li poden oferir ajuda.