L’enfrontament de posicions polítiques en l’àmbit nacional va dominar el debat del ple vilanoví, dilluns al vespre. Les tres mocions presentades per ERC van centrar bona part de la sessió que també va incloure prop d’una desena de punts, la meitat de tràmit
La moció en defensa del model sanitari català i la universalització de l’atenció sanitària va ser la primera a aixecar polseguera, tot i que finalment es va aprovar amb els vots a favor de la majoria dels grups municipals, a excepció d’IPV-VV i DECIDE que van votar-la en contra.
El text mostra el rebuig a la presentació per part del govern de l’Estat d’un recurs d’inconstitucionalitat contra la Llei 9/2017 del Parlament de Catalunya que regula la universalització de l’atenció sanitària amb càrrec a fons públics.
La regidora de DECIDE Imma González va argumentar el seu vot en contra criticant ERC de portar a ple mocions “que ens fan perdre el temps” i que amb el seu redactat només fan que demostrar que “estan obcecats amb els seus temes independentistes”. Les expressions “deslleialtat institucional” i l’adjectivació del “model sanitari català”, segons va assenyalar González, “només fan que insistir en crear diferències quan del que es tracta és de defensar la universalització de la sanitat per a tothom”.
També van incomodar algunes de les expressions del text de la moció a PSC i VA que van demanar la modificació del segon acord en què es denuncia “la deslleialtat institucional del Govern de l’Estat amb la utilització constant del sistema judicial en contra de la voluntat de la ciutadania de Catalunya”.
Després d’acordar la supressió d’aquest punt, VA i PSC van decidir sumar-se a l’aprovació de la moció, no sense manifestar també els dubtes sobre “la utilitat”, d’una banda, segons Palacios, “de presentar aquestes mocions al ple municipal, perquè només busquen l’enfrontament polític”, o d’afirmar, per part d’Eva Vadillo, que els socialistes sempre han defensat aquesta matèria “en el marc de l’Estatut que ERC ha vulnerat”.
Des de CiU Jordi Baron va expressar el suport total a la moció, mentre que V365 va dir que no entrarien en les formes “on es pot treure punta” segons va dir Vanesa González i “ens quedem amb el titular que vol expressar el contingut”.
S’aprova per unanimitat una moció de suport municipal a les dones víctimes d’agressions sexuals
El to del debat va ser encara més elevat en el debat de la segona moció que demanava manifestar el suport municipal a les dones víctimes d’agressions sexuals, després del cas de La Manada i la sentència que ha rebut una contundent resposta de rebuig social.
No va ajudar, però, l’al·legat previ que va fer el regidor republicà Marcel·lí Nieto; una crítica al sistema judicial espanyol que segons va dir “no passaria la prova del cotó” i a la “democràcia fallida” de l’Estat, sense deixar d’esmentar les “clavegueres” i la “casta”.
A continuació va llegir la moció on es demana, entre altres, la revisió del Codi Penal per incorporar la perspectiva de gènere per tal d’evitar interpretacions arbitràries i que es basen en estereotips, així com accions en l’àmbit local per a la prevenció i abordatge de la violència masclista.
Des de DECIDE van criticar durament la part expositiva afegida per Nieto a la moció i es va fer palès, novament, l’antagonisme de les posicions polítiques d’ambdós grups. Imma González va titllar d’oportunista a ERC per presentar una moció que segons va dir la incomodava, “perquè s’utilitza el dolor de la víctima i no era necessària al ple vilanoví en aquests moments”.
González va demanar la supressió d’una frase íntegra de la moció referida a la “justícia espanyola” i també “el biaix patriarcal que la perverteix”.
En la mateixa línia es va manifestar el portaveu d’IPV-VV Juan Manuel Cividanes, tot assenyalant d’oportunista la moció del grup republicà a qui va criticar també per manca d’acció parlamentària i voluntat de legislar sobre el tema.
Des de VA Francisco Palacios va tornar a recordar que el seu grup s’estima més no dedicar temps en els plens al debat de “mocions que no tenen a veure amb la política local” i van recordar que des de la regidoria d’Igualtat ja s’està fent part de la feina que expressa la moció.
Des del PSC, Eva Vadillo va afegir que compartien “l’esperit de la moció”, però “sense contradir la feina dels jutges”.
Des de CiU Jordi Baron va donar suport total a la moció “perquè no ens cansarem” va dir “de defensar aquest tema” igual que la portaveu de V365 Vanesa González qui va criticar “les picabaralles” dels grups municipals i va demanar “anar al fons del contingut i preocupar-nos del tema” tot afegint que “ens aniria millor a tots plegats respectar-nos i li faríem un favor al municipi”.
Tot i que des d’ERC, Nieto va subratllar que el text es referia a “la justícia espanyola perquè és la que tenim”, van accedir a la modificació i finalment es va aprovar per unanimitat.
Molt més difícil es preveia l’aprovació de la tercera moció, sobre la denúncia de criminalització dels CDR per part de l’estat, també presentada per ERC. Finalment no va prosperar i mereixeria capítol a part per la diferència, molt llunyana, de posicions entre els defensors dels CDR com a “comitès civils d’espectre transversal” (ERC i CiU) i els detractors del CDR que els vinculen amb la “violència” i el “terror” (DECIDE, PSC, VA i IPV-VV) i que van considerar un despropòsit portar a ple aquesta moció. Des de V365 van optar per l’abstenció tot al·legant que el debat d’aquest tema “s’escapa de l’interès del conjunt de la població en un ple municipal”.
El jaciment Vilar del Met perd la catalogació com a BCIL
Pel que fa als temes d’àmbit més local, el punt més polèmic va ser la pèrdua de la catalogació de Vilar del Met com a Bé Cultural d’Interès Local. A la sessió es va donar coneixement de la sentència que anul·la l’acord plenari de l’any 2016 per mitjà del qual s’havia fet aquesta declaració. La regidora d’ERC, Meritxell Humbert, va ser molt crítica amb l’equip de govern per haver “desistit” va dir, de manera “lamentable” en la defensa d’aquest tema, perquè no van presentar l’informe tècnic que els requerien ni les proves documentals que els reclamaven “amb data d’abril de 2017”, va subratllar Humbert. “Vostès han fet desistiment de presentar les proves que els requerien”, va dir, “i desistiment del dret de fer apel·lació i de defensar el nostre patrimoni”.
El regidor d’Urbanisme i portaveu d’IPV-VV Juan Manuel Cividanes es va mostrar sorprès de la reclamació feta per Humbert i va atribuir l’interès de l’expedient a tota la població i la responsabilitat del resultat a l’anterior equip de govern, tot assenyalant que l’informe l’havia realitzat l’arqueòleg i ex regidor republicà Xavier Bermúdez i que contenia un error, és a dir que “part del treball no estava ben fet”.
El mateix Bermúdez, per al·lusions personals, ha fet públic que va redactar aquell informe l’any 2015, de manera voluntària i gratuïta, per la rellevància que donava al tema. Des d’aleshores, diu, no havia tingut més notícies, “fins ara en què un jutjat dona la raó a les propietàries argumentant que el jaciment no està ben localitzat” i reconeixent un error en un número referit a la ubicació de les parcel·les.
Finalment la sentència ha estat favorable a les propiètaries dels terrenys que demanaven la revocació de la declaració de Bé Cultural d’Interès Local.
La piscina estarà a punt per l’estiu tot i la pròrroga aprovada de les obres
Entre altres punts, es va aprovar per unanimitat la modificació del text de l’Ordenança fiscal número 33 per regular el preu públic per la utilització i els serveis de les zones de formació i sales polivalents del Centre d’Innovació Anoia que fins ara constava com a “Viver d’empreses”.
També es va aprovar per majoria, només amb l’abstenció d’ERC la modificació de l’Ordenança municipal de circulació de Vilanova del Camí, per tal d’adaptar-la a l’articulat del Reglament General de Circulació i que el contingut normatiu coincideixi.
El ple també va aprovar, amb els vots a favor de l’equip de govern i l’abstenció dels grups a l’oposició, una segona pròrroga del termini d’execució de la primera fase de les obres de reforma de les piscines de Can Titó a l’empresa VORACYS SL que segons va explicar l’alcaldessa Noemí Trucharte s’havien endarrerit per les pluges i “se’ls ha concedit perquè estan en dret de demanar-la”.
Al ple també va sortir el tema de les obres de la piscina a preguntes de l’oposició sobre el seu ritme. Segons el regidor Juan Manuel Cividanes l’empresa té el compromís de lliurar el dia 22 de maig una part de l’obra i la resta durant la primera setmana de juny.