- L’EAP de Vilanova del Camí incorpora la figura del fisioterapeuta per fer teràpia grupal amb pacients amb patologia crònica de baixa complexitat.
- El Doctor Germán González, i el fisioterapeuta Xavier Pérez, de l’EAP vilanoví, recomanen l’activitat física moderada i hàbits saludables per prevenir i reduir el mal d’esquena.
El mal d’esquena és el motiu de consulta més freqüent en l’Atenció Primària. El 80% de la població pateix o patirà aquesta afecció al llarg de la seva vida, una afecció que fins i tot els infants i joves poden patir en algun moment. Avui, a Salut des del CAP, parlarem del mal d’esquena i ho farem amb el Dr. Germán González i amb el fisioterapeuta Xavier Pérez, de l’Equip d’Atenció Primària de Vilanova del Camí.
El mal d’esquena, adverteix el Dr. Germán González, pot aparèixer per un mal hàbit, a conseqüència de posicions forçades o poc fisiològiques, esforços o sobrecàrregues. Però si aquests mals hàbits es dilaten en el temps, diu el doctor, poden esdevenir una malaltia com l’artrosi, les hèrnies discals o els trencaments fibril·lars… que en alguns casos fins i tot, es pot fer crònica.
Hi ha diferents factors que poden influir en el mal d’esquena com l’edat, la manca d’exercici, l’excés de pes i l’obesitat, aixecar pesos de manera incorrecta, o fumar. I és que el tabac redueix el flux sanguini i, per tant, evita que l’organisme subministri suficients nutrients als discs vertebrals. Així mateix, fumar també retarda els processos de recuperació.
El Dr. González també diu que s’ha observat com, les persones propenses a tenir depressió o estrès, semblen tenir més risc d’experimentar mal d’esquena. Malgrat que el mal d’esquena és una afecció molt habitual, hi ha algunes coses que podem fer per reduir algunes de les causes que el provoquen. Tant el Dr. González com el fisioterapeuta Xavier Pérez, aconsellen evitar el sedentarisme i realitzar algun tipus d’activitat física moderada que permeti reforçar la columna vertebral i la musculatura que l’envolta i activar la paret abdominal per enfortir els reflexos previs al moviment.
Recomanacions per evitar que un mal hàbit esdevingui en malaltia
El mal d’esquena, com dèiem a l’inici, és una afectació molt comuna i sol ser una de les consultes habituals a l’atenció primària. Per això, des de fa alguns mesos, el sistema de salut ha anat incorporant la figura del fisioterapeuta a qui se li han assignat algunes funcions innovadores. D’entrada no treballa amb els pacients de manera particular sinó que ho fa de manera grupal amb persones que pateixen una patologia crònica de baixa complexitat. Xavier Pérez ha explicat, que en aquestes sessions fan exercicis, estiraments i potenciacions per fomentar l’autocura i intentar que els pacients redueixin el consum de fàrmacs.
Hi ha algunes professions com la dels mecànics, pintors, gent que treballa moltes hores asseguda… que poden contribuir a augmentar el risc de patir mal d’esquena. Per això el Dr. González ens ha fet algunes recomanacions davant de situacions quotidianes que poden ajudar a prevenir el mal d’esquena.