- En el marc del projecte s’ha creat l’Associació de Productors de la Conca d’Òdena, s’està treballant en la creació de l’Associació de Restauració i Comerç de la Conca d’Òdena i també, en la de Turisme i Oci.
- Aquest ambiciós projecte aposta per un nou model basat en la qualitat i la proximitat que adapti la cadena de valor agroalimentària a escala local, perquè aquest pugui revertir en el territori.
El darrer ple municipal de Vilanova del Camí va aprovar, entre altres temes, un punt referent al conveni per a la creació del Parc Agrari de la Conca d’Òdena (PACO). Un projecte que implica a un total de quinze municipis anoiencs i que impulsa el Consell Comarcal de l’Anoia, amb el suport institucional de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.
El Col·lectiu Eixarcolant és dels actors principals d’aquest ambiciós projecte. El seu paper és fer de dinamitzador i alhora aportar el seu coneixement envers un model socioeconòmic més sostenible. El Parc Agrari neix precisament amb la voluntat d’esdevenir una eina de dinamització social i econòmica al territori que pugui afavorir el desenvolupament d’un model agroalimentari basat en la qualitat i la proximitat. Com explica Marc Talavera des del Col·lectiu Eixarcolant, es tracta d’utilitzar el territori agroforestal, l’entorn rural, per generar més activitat econòmica ala habitants de la comarca i perquè l’ecosistema ens pugui oferir serveis.
“El pagès és una espècie en perill d’extinció, però alhora el territori agrari que gestiona és un bé comú molt important i no podem girar l’esquena al territori”.
Marc Talavera
En els últims deu anys Catalunya ha perdut un 20% dels pagesos. El Parc Agrari vol deixar de girar l’esquena al territori i entendre que aquest pot ser una font d’economia, tenint en compte, precisament que la cadena de valor agroalimentària, és un dels motors econòmics més importants a Catalunya. Així doncs, la idea clau del projecte és que aquesta cadena de valor agroalimentària, és a dir tot allò que passa entre la producció primària i el client o consumidor últim, es quedi i reverteixi en el territori. Molts cops aquesta cadena està basada en les macroproduccions i en un model intensiu i poc sostenible. Per això, com argumenta Marc Talavera, es tracta d’escalar-la en l’àmbit local.
‘El territori és un bé comú’
Marc Talavera ens recorda que “el territori és un bé comú” i que ens hauria d’importar a tots. Reconeix que és difícil traslladar el valor d’aquest bé comú a xifres econòmiques. Aquí trobaríem el que s’anomena “serveis ecosistèmics”, és a dir els beneficis directes o indirectes que ens proporciona el territori a tots. Per tant, si la cadena de valor s’ajusta a l’àmbit local, també estarem contribuint a la protecció i recuperació de la biodiversitat.
El Parc Agrari encara no existeix a escala de figura jurídica. El Consell Comarcal de l’Anoia fa de paraigües per a la part administrativa, en conveni amb els quinze municipis implicats. És fonamental, però, la participació d’agents privats: el sector productiu (pagesos, ramaders i agroindústria transformadora); el sector del comerç i la restauració, i el sector del turisme i oci. Els tres s’estan organitzant: fa un any i mig que es va crear l’Associació de Productors de la Conca d’Òdena; actualment, s’està treballant en la creació de l’Associació de Comerç i Restauració, i al llarg d’aquest any, es crearà també l’Associació de Turisme i Oci.
Paral·lelament, s’ha desenvolupat una plataforma web i s’està avançant en les obres del centre logístic de Jorba per centralitzar les primeres matèries. La previsió és que quedin enllestides al juliol. I també estan a punt de començar les obres de l’obrador que donarà un servei compartit a la comarca. És un projecte molt demanat a les empreses que donarà resposta a moltes petites empreses i autònoms que puguin generar valor afegit sense haver de fer una inversió. Es tracta de generar d’un viver d’empresa agroalimentària lligat al territori. La matèria haurà de ser local.
La licitació de les obres hauria de sortir aviat, amb espera que el juny estiguin finalitzades i que l’obrador pugui començar a funcionar a la tardor.
D’altra banda, s’està acabant de redactar el Pla d’Acció del Parc Agrari.
Tot plegat vol també contribuir al rejoveniment i professionalització d’un sector agrari envellit i cansat. Per això, com diu Marc Talavera, es necessiten vocacions agràries, persones que creguin en la possibilitat de viure del sector agroalimentari a la nostra comarca.
Es tracta de promoure l’interès per l’activitat agrícola entre persones i col·lectius que no procedeixen d’entorns familiars ni socials de tradició agrícola i d’animar-los a creure en l’oportunitat que això representa. En aquest sentit, des del Col·lectiu Eixarcolant confien que el Parc Agrari pugui ser un revulsiu i una opció de futur.