- El procés participatiu ha descartat els àmbits de Vilanova del Camí Sud (Can Titó) i de la Plataforma Ferroviària Nord (Can Morera).
- Un cop finalitzat el procés, una de les principals conclusions és atreure a la conca indústria 4.0, agroforestal o agroalimentària, empreses de l’entorn TIC, activitats d’energia renovable i aeronàutiques.
Un total de 1.300 persones han seguit el procés participatiu, íntegrament telemàtic, sobre el futur Pla director urbanístic (PDU) de l’activitat econòmica de la Conca d’Òdena i han fet 231 aportacions, tant a títol individual com en representació d’una vintena d’entitats empresarials, sindicals, veïnals o de defensa del territori.
El Pla s’emmarca en l’estratègia que lidera la Secretaria de l’Agenda Urbana i Territori del Departament de Territori i Sostenibilitat per desenvolupar sòls aptes per acollir activitats que es considerin importants pel desenvolupament econòmic. El Departament formula el PDU consensuadament amb els set municipis que formen part de la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena (Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui, Òdena, la Pobla de Claramunt, Jorba i Castellolí). L’objectiu és facilitar la implantació de noves activitats empresarials a la zona, promovent noves inversions, generant nous llocs de treball i donant suport a la consolidació del teixit empresarial existent.
Cal dir que la llei no obliga a realitzar processos de participació ciutadana abans de començar a elaborar un PDU. No obstant, el Departament de Territori i Sostenibilitat i la Mancomunitat van acordar endegar aquest procés per recollir el sentir i l’opinió de la ciutadania sobre el futur del seu territori.
El debat es va estructurar al voltant de tres eixos temàtics concrets: el model econòmic i social de la Conca d’Òdena; els valors ambientals, paisatgístics, patrimonials i culturals; i els possibles emplaçaments per a la implantació de nova activitat econòmica.
Les aportacions rebudes s’han analitzat amb la voluntat d’obtenir una visió més completa i els resultats s’interpretaran com una guia i serviran per redactar un primer document, que haurà d’aprovar inicialment la Comissió territorial d’urbanisme de la Catalunya Central, previsiblement, a principis de 2022.
Aquest document aprovat inicialment contindrà la relació de les propostes recollides durant el procés participatiu que s’hagin inclòs, les que s’hagin descartat i els motius en cada cas.
Un cop aprovat inicialment, el PDU se sotmetrà a informació pública. Després d’estudiar les al·legacions que es rebin, la Comissió de la Catalunya Central l’aprovarà provisionalment i, tot seguit, la Comissió de Territori de Catalunya en farà l’aprovació definitiva.
Principals conclusions del procés
El procés participatiu ha mostrat la diversitat d’opinions existents sobre la necessitat de nou sòl industrial a la Conca d’Òdena i les conclusions s’han agrupat en dos grans blocs: estratègia econòmica i planejament.
D’una banda, les empreses que es voldrien atreure a la Conca d’Òdena són la indústria 4.0, l’agroforestal o agroalimentària, empreses de l’entorn TIC, activitats impulsades per energies renovables i activitats aeronàutiques (drons i similars).
Entre els criteris per a la implantació de noves empreses es contempla que tinguin una taxa elevada de persones ocupades per hectàrea, apostin per les energies renovables i que fomentin l’ocupació local i de qualitat. També es volen activitats amb impacte tractor de pimes, empreses amb RSC (Responsabilitat Social Corporativa) i en línia amb els ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible).
En paral·lel, més enllà de l’atracció de noves empreses, els participants en el procés participatiu creuen que cal donar suport a les activitats existents potenciant el sector agrari, generar un efecte tractor a partir de grans empreses i impulsar ajuts i promoció de les actuals activitats.
Pel que fa al planejament, tot i que s’han recollit dues grans conclusions oposades (els contraris a més sòl industrial i els partidaris de grans parcel·les), es detecten, com a punts en comú, que els participants aposten per l’entorn de l’Aeròdrom d’Igualada-Òdena, en primer lloc, i pel Parc Tecnològic Jorba-Igualada. En canvi, descarten els àmbits de Vilanova del Camí Sud (Can Titó) i de la Plataforma Ferroviària Nord (Can Morera).
També s’insisteix en la implantació segons la demanda real (la qual cosa comporta un desenvolupament per fases), en ubicar els polígons en continuïtat amb el sòl urbà i a prop de xarxes de comunicació i amb baix impacte paisatgístic.
Compromisos de les administracions
La Generalitat, la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena i els set ajuntaments que la integren valoren positivament el procés de participació i consideren que s’han assolit els objectius plantejats.
Les administracions es comprometen a que els resultats del procés de participació es valorin en profunditat i es tinguin en compte durant la redacció del PDU. També es comprometen a fer un retorn de l’impacte d’aquest procés de participació, explicant les aportacions que s’hagin inclòs i les que s’hagin desestimat, justificant-ne els motius.
El PDU tindrà per objectiu dinamitzar econòmicament la Conca d’Òdena mitjançant la classificació de nou sòl d’activitat econòmica destinat, preferentment, a l’obtenció de parcel·les de gran superfície en els àmbits del Parc Tecnològic i Empresarial d’Igualada-Jorba i entorn de l’Aeròdrom d’Igualada – Òdena. La seva implantació, però, s’impulsarà per fases.
Procés íntegrament telemàtic
Atesa la situació de pandèmia provocada per la COVID-19, tot el procés participatiu ha estat telemàtic. Es van dur a terme quatre seminaris web de caràcter informatiu amb experts, i dos tallers-debats telemàtics amb la ciutadania i entitats interessades.
A més, durant tot el procés s’ha mantingut obert el canal de participació en línia, perquè els ciutadans poguessin fer aportacions i també consultar tots els documents informatius i els resums de les sessions.