Un dels punts més importants de la sessió ordinària d’aquest dilluns va ser l’aprovació del Pla Local d’Educació, un projecte liderat per la regidora Eva Vadillo Margarit, que ha d’esdevenir un instrument de treball que ajudi a ordenar i a prioritzar les polítiques educatives locals. Vadillo va explicar al Ple que el Pla pretén buscar solucions a les problemàtiques socioeducatives de la població de totes les edats però posant especial èmfasi en els infants, els adolescents i els joves.
Entre altres qüestions, el pla fixa els eixos, les línies d’actuació i els objectius prioritaris de l’acció educativa i socioeducativa, d’acord amb les singularitats de la situació actual, va destacar la regidora d’Educació. Busca estratègies per enfortir i ampliar les xarxes de col·laboració entre els agents educatius en matèria de polítiques educatives locals. I també, seguint directrius europees, vol alinear les polítiques educatives amb la mirada de la connexió d’agents, els espais i temps educatius, així com els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 que va aprovar l’Assemblea General de les Nacions Unides.
Un document compartit i amb projecció el 2030
El Pla Local d’Educació s’ha construït des de moltes mirades i ha comptat amb la participació de tots els agents de la comunitat educativa: Infants, adolescents i joves en edat d’escolarització obligatòria i postobligatòria, però també de persones adultes i persones grans en processos formatius o de canvis vitals en què poden necessitar suports de caràcter formatiu, de reorientació o socioeducatius.
També ha incorporat la mirada dels centres educatius i espais formatius de diferents titularitats; dels equipaments i serveis públics com els serveis d’infància, adolescència i joventut, serveis educatius, biblioteca, serveis esportius, serveis de salut i educació ambiental, serveis de seguretat i protecció, serveis socials bàsics…, i de les famílies i associacions de famílies d’alumnes.
S’ha parlat i treballat amb entitats, empreses i cooperatives de serveis educatius: menjador escolar, reforç educatiu, activitats extraescolars, activitats de lleure infantil i juvenil, activitats de vacances i fora escola, iniciatives ciutadanes i solidàries, i també amb els càrrecs electes del consistori, que representen la voluntat de la ciutadania.
Les aportacions plantejades com a document de treball, s’han canalitzat mitjançant un Grup Motor en el qual hi han participat també els tècnics i tècniques municipals de les diferents àrees del consistori.
Tot i que aquest pla estratègic es projecta fins al 2030, la regidora Eva Vadillo explica que es tracta d’un document ampli que caldrà anar redefinint amb plans d’actuació bianuals, amb l’objectiu de donar resposta a la realitat canviant dels aspectes educatius que el concerneixen.
En paraules de la regidora Eva Vadillo “Aquest és un document de municipi que cal que ens sentim nostre tots els agents que vivim i treballem per Vilanova del Camí, ja que si tots i totes ens unim en una mirada de millora pel municipi, podrem fer canvis i millorar la qualitat educativa dels infants i joves del municipi, que són, al cap i a la fi, el nostre futur més preuat”.
La portaveu de Vilanova 365, Vanesa González, va agrair i destacar la tasca que s’ha portat a terme des de la regidoria d’Educació per a l’elaboració d’aquest pla “global i transversal” que “ha comptat amb la coordinació i col·laboració de múltiples agents del municipi amb l’objectiu comú de treballar plegats i contribuir a oferir les mateixes oportunitats a tots els infants i joves del municipi”. “Creiem que és la base per assolir un sistema educatiu de qualitat” va acabar dient González.
En matèria d’Educació, el Ple també va aprovar per unanimitat les bases específiques per a l’atorgament d’ajudes als centres educatius i a les AFA i AMPA. La regidora Eva Vadillo va explicar que s’han redactat amb criteris equitatius i justos i proporcionals al nombre d’alumnes de cada centre.