L’equip directiu de l’Escola Pompeu Fabra, Raúl Rubio, el seu director, Meritxell Font, la cap d’estudis i Àngela Pasquina, la secretària del centre, ha passat avui per La Carmanyola de Ràdio Nova per fer valoració d’aquest curs que s’acaba i per anunciar alguns dels projectes que volen iniciar a partir de setembre
L’Escola Pompeu Fabra és una escola de dues línies i acull 398 alumnes. Inicialment, es va concebre com una escola d’una sola línia però amb el temps s’han completat el segon grup de cada curs i això ha provocat una modificació de la seva estructura.
Les aules estan distribuïdes entre l’edifici central i diferents mòduls prefabricats que acullen sis grups d’alumnes de P3, P5 i 6è. Són mòduls molt ben dimensionats, explica Raúl Rubio, i també disposen d’una molt bona aclimatació, però des de l’equip directiu voldrien tenir totes les aules en un únic edifici, sense haver de passar pel pati.
Pompeu Fabra, escola verda
Un dels pilars bàsics del centre, que identifica l’escola, és que són escola verda. Això vol dir que tant alumnes, com famílies i professors estan molt conscienciats amb el respecte pel medi ambient i el reciclatge. Meritxell Font, la cap d’estudis, explica que els infants ho tenen molt interioritzat per exemple, en l’ús de les carmanyoles o fins i tot amb el tipus d’esmorzars que porta la quitxalla a l’escola, defugint la pastisseria industrial o els làctics.
Una de les novetats d’aquest any és l’adquisició d’un compostador en què hi aboquen les restes del menjador escolar, branques o peles de fruites. Ara ja l’han buidat i han repartit el compost per l’hort de l’escola perquè la terra tingui nutrients per l’any que ve. Aquest any, la collita ha estat molt bona. Hi ha hagut cols, pastanagues, tomàquets, maduixes… que han anat repartint entre l’alumnat.
L’hort és un projecte d’escola però especialment dels cursos d’educació infantil i cicle inicial. Els de cicle mitjà s’ocupen del racó de les plantes aromàtiques i els grans, dels arbres. Els nens i nenes, explica Meritxell Font, viuen aquesta experiència d’una manera molt intensa. És un aprenentatge natural que aprenent tot jugant.
El cervell necessita emocionar-se per aprendre”
I és que com diu Font, el cervell necessita emocionar-se per aprendre. Un principi, aquest d’educació emocional, que el Pompeu Fabra aplica també a les aules, a les assemblees, a les rotllanes… i que volen potenciar de cara al curs vinent.
Fa dos anys que des de l’escola es treballen diferents aspectes de l’educació emocional i els resultats, asseguren, han estat molt positius sobretot en la resolució de conflictes. L’alumnat, afirmen, va començar a utilitzar la bústia només per queixar-se, però han acabat utilitzant-la també per fer propostes i per felicitar.
El tema de l’educació emocional és molt important per al Pompeu Fabra que ja ha començat a embastar un nou projecte per al curs vinent. Tenen la intenció de començar el dia amb uns minuts de relaxació i anar introduint també tècniques de mindfulness en diferents moments del dia. També volen iniciar un projecte anomenat Escolta’m per reforçar el vincle entre el tutor i l’alumne.
Ràdio Pompeu FM, un dels projectes innovadors del centre
El Pompeu Fabra ha impulsat altres projectes de centre com el projecte natació, que han iniciat amb els alumnes de 3r, en l’espai d’educació física, amb el que han anat a practicar natació a les piscines de l’Infinit.
Un altre dels projectes destacats del centre és la ràdio, Ràdio Pompeu FM, que funciona des del curs passat i que és una iniciativa molt ben rebuda pels alumnes. Cada divendres, a partir de ¾ de 12, un grup d’alumnes fa un programa de 5 o 10 minuts en directe que es pot escoltar des de totes les aules i també des de l’escola.
A banda dels projectes de centre, l’equip directiu del Pompeu Fabra, també ha posat èmfasi en els projectes que comparteixen amb altres centres educatius del municipi. Asseguren que en els darrers anys s’ha fet un treball en xarxa molt important que cal seguir alimentant. En aquest sentit, Raúl Rubio explica que amb l’Institut han començat aquest any un projecte que anomenen carta pen friend i que consisteix en comunicar per carta i en anglès els alumnes de l’escola i de l’institut.
Una experiència, aquesta d’escriure en anglès, que a l’escola combinen amb les noves tecnologies. S’utilitzen les tauletes, per exemple en cicle inicial, als tallers de visual i plàstica… i de cara al nou curs el claustre valora incorporar altres tecnologies a nivell curricular com la robòtica.
Família i escola han de reballar de manera comuna i compartida l’educació dels infants”
La relació família–escola és un altre dels aspectes que més es cuiden des de l’Escola Pompeu Fabra. Asseguren que l’educació ha de ser un tema comú i compartit basat en la confiança i cercant sempre el màxim consens.
Aquests dies, l’escola viu els darrers dies de curs. Són dies intensos que acabaran amb una gran festa. Amb el títol “Emociona’t” l’escola ha preparat per al dia 21 de juny, el darrer dia d’escola, un seguit de tallers per treballar les emocions. També està previst fer en aquest marc el tradicional comiat als alumnes de sisè.
La festa de l’escola serà el dia 21 de juny, però aquest divendres 16, es començaran a escalfar motors amb la festa de final de curs que ha preparat l’AMPA.