- Des de l’Oficina de Relacions a la Comunitat dels Mossos recomanen que qualsevol mesura de control estigui basada en la confiança i el respecte.
La ciberseguretat ha centrat en algunes ocasions el programa Proactives de Ràdio Nova. Aquest mes de maig, en tornem a parlar, però des d’un vessant molt més concret: la protecció dels menors en l’ús dels dispositius mòbils pels riscos que poden trobar a les xarxes socials i Internet en general.
Com assegura Rubén Rubio hi ha moltes formes de monitoritzar aquests dispositius, des de la restricció del temps d’ús i de les pàgines que es visiten, fins al bloqueig de contactes o mesures més dràstiques com la geolocalització. La decisió d’utilitzar aquestes eines pot ser controvertida i com reconeix el responsable de l’Oficina de Relacions a la Comunitat dels Mossos, l’opció d’elegir-les és lliure i no hi ha un manual d’instruccions, perquè cada família pot establir normes que funcionin.
El mosso afirma que no hi ha tampoc una edat concreta per permetre l’accés dels menors a les noves tecnologies, com per exemple l’ús del mòbil, perquè cada família té les seves necessitats i també, perquè cada infant, adolescent o jove és únic; “fins i tot els germans poden funcionar amb distintes estratègies”. És per això que no hi ha solucions o directrius comunes per a tothom. En aquest sentit, Rubén Rubio comparteix un consell que li van explicar en una formació: “el mòbil que entra a casa i li donem al menor és en realitat dels adults i s’ha de fer servir complint les normes pactades”.
El que és important tenir en compte, apunta Rubio, és que hi ha recomanacions que no estem respectant pel que fa a l’ús d’algunes aplicacions, com ara Instagram, Tik Tok, WhatsApp… que només es poden fer servir a partir dels 14 anys. El mateix passa amb els jocs online. Rubio adverteix que no podem traspassar aquesta responsabilitat als menors i que hem de ser conscients que quan els experts fan recomanacions en l’accés de certs continguts, és perquè estan motivades.
“Sens dubte el millor control es genera des de la confiança i el respecte”.
Rubén Rubio
Per davant de les eines tecnològiques i les aplicacions que permeten el control parental, el mosso anima a arribar a acords des de la confiança i el respecte, perquè és un posicionament que ens facilita una oportunitat de comunicació i entesa.
El mosso assenyala també que hem de ser conscients de “l’efecte mirall que els adults tenim amb els menors”. Per això hem de donar-los exemple, diu, sobre algunes normes que són saludables a qualsevol edat i en general per a tota la família, com ara aparcar els mòbils quan arribem a casa o eliminar el so de les notificacions perquè no ens destorbin o marcar-nos un temps d’ús de les noves tecnologies, que no interfereixi amb altres activitats.
El programa Proactives s’emet cada segon dijous de mes, després de l’informatiu migdia. També podreu trobar el podcast a la pàgina web radionova.cat.