- A l’espai Proactives de Ràdio Nova hem parlat amb el responsable de l’Oficina de Relacions a la Comunitat de Mossos d’Esquadra, Rubén Rubio, i el Caporal Jordi Toribio, sotscap de l’Àrea de Trànsit a l’Anoia.
Des de mitjans de l’any passat, la C244 va passar, completament, a titularitat municipal i ha deixat de ser una travessia per formar part de la trama de carrers urbans. La velocitat genèrica en aquestes vies, amb un carril per cada sentit i amb voreres a diferent alçada, està limitada 30 km/h, tot i que el reglament permet que pugui ser modificada a 40 o 50 km/h per part de l’autoritat municipal i d’acord amb el titular de la via, que en aquest cas és el mateix Ajuntament.

Recentment amb motiu de la polèmica que ha provocat la instal·lació del radar en aquesta zona i l’allau de multes que va generar el funcionament de l’aparell, l’Ajuntament ha decidit augmentar la velocitat de 30 a 40 km/h. La senyalització, sobretot si la velocitat de la via és diferent de la genèrica, com és el cas en l’actualitat, és un aspecte important. En aquest sentit, el sotscap de l’Àrea de Trànsit a l’Anoia, Jordi Toribio, subratlla que “cal fer-ho bé, però no en excés, per no generar confusió” i evidentment, “qualsevol canvi s’ha de fer d’acord amb informes tècnics”.
El canvi en el Reglament General de Circulació, aprovat a finals de l’any 2020, va limitar la velocitat a les vies urbanes i interurbanes amb l’ànim de prevenir i reduir els incidents i accidents a la carretera. La nova llei de trànsit, aprovada recentment, també s’ha vingut a afegir a aquesta adaptació de la normativa als hàbits i a les noves formes de mobilitat que apareixen en els nuclis urbans. El sotscap de l’Àrea de Trànsit a l’Anoia posava l’accent precisament, en la voluntat del nou reglament per prevenir accidents o, en el cas que n’hi hagi, de minimitzar la lesió i els danys.
Respectar les velocitats que marquen els límits en cada via és una qüestió d’educació viària. “Sovint ens movem amb les sensacions”, diu Jordi Toribio, “perquè hem passat durant molts anys per una via a una velocitat i de cop hem de reduir-la”. Els canvis, però, es fan pensant en la descongestió del trànsit, les retencions, la contaminació i la seguretat, assegurava, tot posant com a exemple el que va passar a les rondes de Barcelona quan es va establir el límit a 80 km/h.
Normativa sobre patinets elèctrics
Al Proactives d’aquest mes de febrer també hem parlat sobre els patinets elèctrics. En els últims anys hem vist un increment notable del nombre d’aquests vehicles de mobilitat personal pels carrers de les ciutats. No obstant això, encara no existeix en l’àmbit nacional, una normativa per patinets elèctrics que unifiqui els criteris a l’hora de regular la circulació amb aquests vehicles de mobilitat personal (VMP) respecte a l’edat, a l’ús del cas o el certificat del vehicle. És per això que Jordi Toribio anima als municipis a fer la seva pròpia ordenança.
La DGT va establir una primera normativa modificant els reglaments de Vehicles i circulació, que va entrar en vigor el 2 de gener de 2021. Però això només és el començament d’una regulació molt més àmplia.