- Aquest mes de gener dediquem el programa Proactives a parlar de les rebaixes des del punt de vista dels drets del consumidor.
- El Proactives s’emet cada segon dijous de mes, després de l’informatiu migdia, i es pot escoltar també des del podcast a radionova.cat.
Per a molts establiments, el passat cap de setmana va ser el primer de les rebaixes. De manera tradicional, solen començar el 7 de gener, però hi ha marques i botigues que les avancen al calendari. El 2017, una norma catalana es va adaptar al marc general i els períodes de rebaixes estan liberalitzats, per això la proposta per part del Consell Assessor de Comerç té la consideració de recomanació. Les primeres anirien del 7 de gener al 30 de març i les d’estiu, de l’1 de juliol al 30 d’agost.
“És una època molt interessant que el comerç ens brinda l’oportunitat d’adquirir articles o productes rebaixats”, assenyala Rubén Rubio, responsable de l’Oficina de Relacions a la Comunitat dels Mossos d’Esquadra, però que hi ha un percentatge de risc de ser víctimes de la picaresca o l’estafa.
Rubén Rubio recorda que els productes rebaixats han de tenir la mateixa qualitat i garantia que tenien a preu no rebaixat. A més, han d’estar clarament diferenciats i mostrar el preu original i el preu rebaixat o bé el percentatge de descompte. Per això, assenyala, “el primer que hem de fer és verificar que estem davant d’una rebaixa real”, i no davant un engany o un frau.
En les compres físiques i sobretot en les virtuals, segons diu el mosso, cal desconfiar sempre “si el producte està rebaixat de manera exagerada”. A més en les compres online, recomana consultar sempre pàgines segures i, a més a més, contrastar el preu a pàgines similars. I a l’hora de fer pagaments, buscar els sistemes més segurs, o bé les passarel·les que ens demanen sempre una segona confirmació amb un codi secret, o bé les targetes moneder per efectuar compres online de manera que minimitzem el risc al nostre compte bancari.
També és molt important anar directament a les pàgines oficials, “sense accedir per mitjà d’una publicitat o un enllaç”. En aquest cas, ens podem trobar amb una pàgina fraudulenta i, per tant, un cop fet el pagament, el producte no només no arribarà, sinó que poden utilitzar les dades per efectuar altres pagaments. En aquests casos, hem d’actuar ràpidament i bloquejar la targeta bancària.
Però si malgrat prendre precaucions, som víctimes d’una estafa, el mosso recorda la importància de presentar denúncia. En aquest sentit, Rubén Rubio aprofitava per recordar el sistema de cita prèvia que ara fa temps va activar Mossos d’Esquadra i que permet triar dia, hora i oficina.
Podeu escoltar el programa Proactives cada segon dijous de mes, després de l’informatiu migdia, i també ho podeu fer online, al podcast que trobareu a la pàgina radionova.cat.