- Són grups reduïts de persones -entre 8 i 12- on entre altres qüestions, s’aprenen tècniques per afavorir el benestar emocional davant l’ansietat o la depressió.
Avui com cada últim dijous de mes Ràdio Nova us ofereix un nou programa Salut des del CAP. Avui el dediquem als grups psicoeducatius i en parlem amb la doctora Maritza Hernández i la infermera Olga Mussarro. A més, la vilanovina Anna Maria Bagà ens acosta el seu testimoni com a integrant d’aquests grups.
L’Equip d’Atenció Primària de Vilanova del Camí treballa des de fa anys amb grups psicoeducatius per a la prevenció i la promoció de la salut mental davant dos trastorns que poden afectar la població en general: l’ansietat i la depressió.
L’objectiu, com assegura la doctora Maritza Hernández, és ajudar a les persones que pateixen aquests trastorns a conviure amb les dificultats del dia a dia, reforçant punts forts i habilitats que els poden fer aquest procés més fàcil.
La prevalença d’aquests trastorns s’ha vist alterada i ha augmentat amb la pandèmia, “perquè ens ha ocasionat molta inseguretat i tristesa”, assenyala Hernández. Els factors externs han fet empitjorar els símptomes de les persones que ja tenien trastorns i altres persones que no els havien experimentat mai, han tingut alguna crisi o han començat amb alguna depressió lleu.
El perfil de les participants és majoritàriament femení, tot i que la doctora també reconeix que “als homes els costa més, per vergonya, participar-hi”. A més, afirma que la pandèmia ha afectat a totes les edats i a tots els col·lectius.
Suport mutu
Entre 2010 i 2011 es van iniciar aquests grups psicoeducatius. Aleshores només comptaven amb l’acompanyament de la doctora Hernández, però després es va afegir la infermera Olga Mussarro. Fa poc també s’hi ha afegit una referent de Benestar emocional que ajuda a impartir aquests grups d’ansietat, depressió i també de dol.
Normalment són una dotzena de sessions les que conformen un cicle complet dels grups. En aquestes sessions es treballen molts aspectes en dinàmiques grupals; es comparteixen tècniques de respiració, resolució de problemes, es parla de l’assertivitat, es donen pautes per cuidar-se -sigui fent activitat física o amb una bona alimentació-, i també aprenen a gestionar el temps.
A més s’emporten alguns deures a casa per tal de treballar alguns aspectes interns de reflexió. Però com subratlla la doctora Hernández, els grups són sobretot un espai de suport mutu.
Així ho reconeixia també la vilanovina Anna Maria Bagà qui ha compartit la seva experiència en el programa d’aquest mes de novembre. Reconeix que el treball dins el grup ha estat clau per canviar la seva actitud davant la situació que l’angoixa, tot i que no hagi canviat la situació familiar que la preocupava. Per a ella, però, ha estat un pas molt important i anima a altres persones a deixar-se ajudar.