El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha presentat aquest dijous l’Informe al Parlament corresponent a l’any 2014. Les queixes rebudes reflecteixen l’impacte de la crisi econòmica i social i, particularment, el debilitament continuat que han estat experimentant els drets socials des de l’any 2009. El Síndic alerta que l’Administració no pot justificar les restriccions de drets per motius pressupostaris, que buiden de contingut els drets reconeguts legalment. Recorda el deure de les administracions d’habilitar els recursos necessaris perquè les persones tinguin garantits aquests drets i destaca que l’incompliment repetit d’aquest deure és un fet molt greu.
S’ha de destacar que prop d’un 40% de totes les queixes i actuacions d’ofici tramitades corresponen a temàtiques pròpies de les polítiques socials. Dins de l’àmbit social, les queixes més nombroses durant el 2014 han estat les de serveis socials, seguides de les d’infància i adolescència i les d’educació.
El nombre de queixes noves ha crescut en un 7,4% en relació amb l’any anterior i un 60% en relació amb el 2010 (inici de l’actual mandat).
En conjunt, s’han portat a terme 27.211 actuacions entre queixes, consultes i actuacions d’ofici, que han afectat 53.095 persones. En un 97% dels casos en què el Síndic ha tancat amb una o diverses recomanacions, aquestes han estat acceptades per l’administració o empresa supervisada.
Les dades per comarca deixen a l’Anoia un total de dues-centes deu queixes i 165 consultes. La majoria són en matèria de polítiques socials un 37,1% o administració pública i tributs un 20,3%.
Pel que fa a les actuacions tramitades per municipis 9 queixes i 3 consultes s’han fet des de Vilanova del Camí.
Les modificacions introduïdes des de l’any 2010 en la configuració i el funcionament del Sistema d’Atenció a l’Autonomia i la Dependència han suposat una reducció de l’àmbit de protecció del Sistema i un retrocés en els drets i les garanties de les persones. Moltes persones dependents veuen que, malgrat que les seves necessitats s’incrementen, no poden accedir als recursos que preveu la Llei. L’exemple més clar i preocupant és la suspensió de les prestacions econòmiques vinculades al servei de residència.
Pel que fa a salut, les llistes d’espera han motivat que el 2014 s’hagin obert quatre actuacions d’ofici. El Síndic considera que, a banda d’elaborar una nova normativa sobre procediments en llista d’espera i gestionar-la, també és imprescindible incidir directament en les llistes; és necessària la configuració d’un nou model de llista d’espera que incorpori les opinions dels professionals i dels usuaris.
En un altre ordre, l’increment de les actuacions realitzades en l’àmbit de consum ha estat significatiu. El nombre de queixes tramitades per possibles irregularitats i mala praxi d’empreses de telefonia, electricitat, gas i aigua s’ha multiplicat per 5 des del 2010. Aquestes xifres consoliden la institució del Síndic com a garant dels drets dels ciutadans davant el consum dels serveis bàsics.
El Síndic ha posat l’accent en la dificultat de fer front al pagament dels consums energètics bàsics a causa de la situació de vulnerabilitat econòmica de moltes llars.