- És l’espai radiofònic mensual que Ràdio Nova fa de la mà de les professionals del Centre d’Atenció Primària de Vilanova del Camí.
- La infermera Marisol Oliva i la treballadora social Eva Clapés ens parlen de tot el que ens aporta fer activitat física, de manera regular.
L’activitat física acumulada al llarg del dia i integrada en la rutina diària és una eina de promoció de la salut i prevenció i control de les malalties. Caminar, anar amb bicicleta, fer activitats quotidianes d’una manera activa, practicar algun esport, fer gimnàstica o simplement jugar aporta multitud de beneficis al nostre organisme.
Fer activitat física de manera regular aporta multitud de beneficis, assegura Marisol Oliva infermera de l’EAP Vilanova del Camí i referent d’activitat física i salut. Ens pot ajudar a controlar el sobrepès, a dormir millor… i fins i tot pot contribuir a prevenir malalties com alguns tipus de càncer.
Els experts asseguren que no existeixen limitacions d’edat per a la pràctica d’activitat física. Cadascú, explica Marisol Oliva, ha de triar el tipus d’activitat física o d’esport, segons la intensitat que estiguem disposats a suportar. La tria ha d’anar en funció de les preferències i de les possibilitats de cadascú assegura.
La pràctica d’activitat física està recomanada per a tothom. Per a les persones d’edat avançada o amb malalties cròniques és més recomanable la pràctica d’activitats aeròbiques, destaca la treballadora social Eva Clapés, és a dir activitats de mitja o baixa intensitat i de llarga durada com nedar, anar a córrer o en bicicleta.
Per contra, explica Eva Clapés, per fer activitats anaeròbiques, d’alta intensitat i curta durada, com la pràctica de futbol, bàsquet o qualsevol altre esport on es requereixi fer esprints i es consumeixi una alta quantitat d’energia, s’ha d’estar en forma i entrenar les capacitats, si no podem contribuir a l’aparició de lesions.
Marisol Oliva destaca la importància de fer activitat física a edats precoces, des que els nadons comencen a caminar. Això, diu, els permet guanyar habilitats psicomotrius, força i equilibri, entre altres. També és important, diu Oliva, incorporar l’activitat física amb els infants en les estones de lleure familiar.
Accediu als podcasts de “Salut des del CAP“
Sigui com sigui, s’ha d’evitar el sedentarisme per evitar certes patologies però també per millorar la qualitat de vida. Segons els estudis científics més actuals, expliquen les professionals del CAP, els infants haurien de tenir activitat física com a mínim 60 minuts al dia. Pel que fa als adolescents, caldria afegir a aquests 60 minuts, que hi hagi algun tipus de moviment, com a mínim, cada dues hores.
Pel que fa als adults, si volem evitar el sedentarisme, hauríem de fer entre 20 i 30 minuts diaris cinc dies a la setmana. Un repte que podem aconseguir, diu Marisol Oliva amb un canvi d’hàbits com pujar les escales en comptes de fer servir l’ascensor; anar caminant a la feina; o sortir a passejar.
El millor, diu Oliva, seria dedicar 60 minuts diaris a la pràctica d’activitat física.
Els hàbits alimentaris saludables i l’absència de consum d’alcohol i altres substàncies tòxiques, són fonamentals per reduir els factors de risc de contraure malalties i prevenir situacions de discapacitat o dependència.
Així mateix cal gestionar correctament l’estrès, ja que té un impacte molt important en la nostra salut, especialment la salut mental, assegura Marisol Oliva qui recomana, en aquest cas la pràctica d’activitat física suau com el ioga o Pilates.
Les professionals del CAP també han associat la inactivitat física a un major risc de patir una Covid greu o d’augmentar les possibilitats de fer un ingrés a l’UCI a causa de la infecció del virus.