Els Bombers de la Generalitat continuen treballant per estabilitzar l’incendi forestal de Capellades

25 Jul 2019
incendi capellades juliol19 (1) v2
Foto: Koby

Els Bombers de la Generalitat continuen treballant per estabilitzar l’incendi que, des d’ahir a la tarda, afecta una zona de vegetació forestal a Capellades. Continua actiu, amb un perímetre aproximat de més de cinc quilòmetres, del qual ja se n’ha pogut estabilitzar un 20%. De moment s’estima que s’han cremat unes 57 hectàrees

planol agents rurals

Ara mateix hi ha una setantena de dotacions terrestres i 10 mitjans aeris. Ha estat impossible, afirmen des de Bombers, confinar-lo al 100% durant la nit com pretenien, davant la dificultat de diferenciar les zones cremades de les verdes en un perímetre inconnexe. Això complica l’escenari durant la jornada d’avui. S’han detectat nombrosos punts calents i es preveu que a mesura que vagi pujant la temperatura tornaran a reprendre. És previst que les tasques s’allarguin durant tota la jornada.

Segons les darreres dades del cos d’Agents Rurals (a les 7:00h) l’incendi hauria cremat, de moment, 57 hectàrees, la majoria de massa arbrada. 

D’altra banda, i segons informa el servei Català de Trànsit, la carretera C-15 s’ha reobert aquest matí tot i que es demana circular-hi amb prudència.

Ja s’ha restablert el servei de la línia R6 (Llobregat-Anoia) de Ferrocarrils de la Generalitat entre Capellades i Igualada que s’havia tallat a causa de l’incendi. Els trens circularan amb marxa lenta.

Un vehicle avariat que ha cremat al voral de la carretera, la causa de l’incendi

cotxe cremat incendi capellades juliol 19 v2

L’avís es va rebre a les 18.18 hores. El foc va començar al costat de la carretera C-15, al punt quilomètric 38’2, en direcció Igualada, a causa d’un vehicle avariat que es va cremar al voral de la carretera.

L’incendi va fer una primera pujada topogràfica i va avançar per la Serra Conillera, amb molta intensitat, direcció nord, conduit pel vent moderat que bufava a la zona. El foc afecta una zona boscosa, amb molt desnivell i de difícil accés, sobretot per poder accedir amb els vehicles. És zona forestal no poblada, i per tant no ha estat necessari fer cap desallotjament. Tampoc de les urbanitzacions més properes. 

El total del dispositiu d’extinció dels Bombers està format per una seixantena  de dotacions terrestres, amb 175 efectius, entre vehicles d’extinció, de coordinació i de comandament, i amb efectius dels GRAF (Grup d’Actuacions Forestals), EPAF (Equip de Prevenció Activa Forestal), del GEM (Grup d’emergències Mèdiques) i del GROS (Grup Operatiu de Suport) que ha desplegat el Centre de Comandament des d’on es coordina i es gestiona l’incendi. Durant tota la tarda els efectius terrestres van tenir el suport de 18 mitjans aeris. En el dispositiu d’extinció s’ha incorporat també maquinària pesada.

incendi capellades juliol19 (5)v2

Fins al lloc també s’han desplaçat efectius dels Mossos d’Esquadra, tant de trànsit com de Seguretat Ciutadana, que fan control d’accessos, dels Agents Rurals, de les ADF (Agrupacions Defensa Forestal), del SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques) i de la Creu Roja.

Protecció Civil de la Generalitat manté en prealerta el pla INFOCAT. De moment no hi ha cap ordre d’evacuació o confinament, però es demana evitar els desplaçaments per la zona per facilitar les tasques dels cossos d’emergències. En cas que el fum arribés en alguna zona habitada cal tancar portes i finestres i desconnectar la ventilació exterior.

Fins al Centre de Comandament Avançat s’han desplaçat tècnics territorials de Protecció Civil de la Generalitat. Des de la sala CECAT es manté contacte amb els alcaldes de la zona afectada i municipis propers.

Des de l’Ajuntament de Capellades demanen a la població que no es traslladi als llocs de l’incendi i que es circuli amb precaució, facilitant la circulació als vehicles que treballen en l’extinció de l’incendi que es voldria donar per controlat aquesta tarda.

incendi capellades juliol19 (2) v2

1
Hola 👋
Aquest es el WhatsApp de Ràdio Nova.
Et podem ajudar?
Powered by