- A Vilanova del Camí, els departaments d’Igualtat i Joventut i la biblioteca han organitzat per la setmana que ve diferents propostes adreçades a públics de totes les edats: una hora del conte, tallers i una obra de teatre, entre altres.
- Les regidores d’igualtat dels set municipis recorden que l’eliminació de les violències masclistes és un compromís que implica accions que perdurin més enllà d’aquestes dates.
La Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena (MICOD) ha presentat aquesta setmana el programa d’activitats per reivindicar el 25N, dia internacional per l’eliminació de la violència contra les dones, que aplega gairebé quaranta activitats gratuïtes que tindran lloc a la Conca d’Òdena des d’ara i fins a mitjans de desembre.
A més de penjar pancartes contra la violència masclista als balcons i il·luminar de color lila la façana dels ajuntaments, durant la setmana del 25N els municipis acolliran desenes d’actes com ara l’exposició amb material bibliogràfic sobre violències masclistes a les biblioteques de la Conca d’Òdena, on es posarà a l’abast del jovent llibres i informació sobre gènere, sexualitat, autoconeixement corporal, i altres temàtiques sobre igualtat i diversitat.
Els municipis de la Mancomunitat també arrenquen conjuntament una campanya publicitària que es podrà veure als diferents carrers i places per tal de prevenir, identificar i visibilitzar les violències masclistes amb diferents missatges que interpel·len la ciutadania.
A Vilanova del Camí, la regidoria d’Igualtat ha previst la instal·lació de mobiliari urbà contra la violència masclista.
Els actes de l’agenda vilanovina començaran el pròxim dimecres, a la Biblioteca de Vilanova del Camí amb una Hora del conte, a càrrec de Mònica Torra, amb contes per a la conscienciació envers estereotips i desigualtats de gènere. L’activitat començarà a les 17.30 h.
Dijous 23 de novembre, l’Espai Jove Can Muscons acollirà un taller titulat “L’amor no ho pot tot” per a la reflexió del jovent envers les relacions que mantenen, posant al centre el plaer, el bon tracte i els drets. Ho faran amb una dinàmica conduïda amb la veterania de Sònia Mateos Fernández. És un taller obert a tots els joves i es farà a les 17.30 h. L’organitzen conjuntament els departaments de Joventut i Igualtat de Vilanova del Camí amb el suport de la Diputació de Barcelona i del Ministeri d’Igualtat, Pacto de Estado.
El divendres 24 de novembre la proposta serà el taller d’expressió artística: “Sobreviure essent dona” que anirà a càrrec d’Ainoa Sillero. Dues hores d’activitat per donar visibilitat i conscienciar envers la xacra social de la violència de gènere. Es farà de les 17:30 a les 19:30 h a la sala de vestuaris de Can Papasseit. En aquest cas cal fer inscripció prèvia, perquè les places estan limitades per ordre d’arribada. L’últim dia per apuntar-s’hi és dilluns 20 de novembre. Ho podeu fer al telèfon 93 805 44 11 (extensió 8) o al correu serveissocials@vilanovadelcami.cat.
El cap de setmana arribaran els actes centrals de la commemoració. El dissabte 25 es farà la lectura del manifest del 25N a les 11 h del matí a la plaça del Mercat, amb la visibilització per mitjà d’una dansa i amb la música de Pep’s i M. José.
I l’endemà diumenge, al Casal de la Gent Gran es representarà una obra teatral: “El don de les dones; poker de iaies”. Una obra on l’humor i la màgia formen un còctel per ajudar a trencar tots els esquemes. L’acte començarà a les 17:30 h. L’organitza l’Àrea d’Igualtat de Vilanova del Camí.
I per acabar, el dimecres 29 de novembre la Biblioteca de Vilanova del Camí organitza també una xerrada sobre les violències de gènere i la salut mental de les dones que anirà a càrrec de Felicidad Ruiz Loré de l’Associació de dones Asocprocat. Començarà a les 18 h.
L’àmplia base de l’iceberg
Amb aquest seguit d’actes es vol conscienciar la ciutadania que la violència masclista no afecta només un sol tipus de persona i que és crucial saber identificar-la per poder-hi fer front. Perquè la punta de l’iceberg de la violència masclista són els assassinats, les violacions i la violència física, però també és present en la societat patriarcal amb actituds més subtils i fruit dels rols tradicionals.
La commemoració del 25N també ens recorda que això ha de ser un impuls continu. Així doncs, l’agenda que proposa la MICOD, és plena d’activitats de reflexió, acció, reivindicació i visibilització. Les regidores d’igualtat dels set municipis de la Conca d’Òdena volen que les converses, reflexions i accions vagin més enllà d’aquestes dates. L’eliminació de les violències masclistes és un compromís constant que implica la reflexió individual, la revisió d’estereotips de gènere, la desconstrucció de normes imposades i posar fi a la impunitat que ha emparat el masclisme.
A Igualada i a Montbui es farà una marxa exploratòria per a identificar i analitzar l’espai des d’una mirada feminista; a Cal Badia tallers de pancartes reivindicatives; a La Pobla de Claramunt, taller d’autodefensa feminista; a Castellolí un monòleg teatral de comèdia feminista; i a Òdena una presentació del nou punt lila diürn itinerant, entre molts altres actes.
L’agenda d’activitats per al 25N l’han impulsat les regidores d’igualtat Carlota Carner de l’Ajuntament d’Igualada, Judith Ranz de Vilanova del Camí, Coral Vázquez de Santa Margarida de Montbui, Alba Gallardo d’Òdena, Jèssica Maturana de La Pobla de Claramunt, Glòria Saiz de Castellolí i Pilar Queralt de Jorba. Totes elles conviden a la ciutadania de la Conca d’Òdena a participar en els diversos actes i a assistir a les concentracions ciutadanes que tindran lloc els dies 24 i 25 de novembre.
Totes les activitats del 25N són gratuïtes i es desenvoluparan entre el 13 de novembre i el 12 de desembre.
L’agenda completa del 25N es pot descarregar des de la pàgina web www.micod.cat.
Una agenda compartida
En total són gairebé una quarantena d’actes com ara xerrades d’expertes que aprofundeixen en l’impacte de les violències masclistes a la nostra comunitat, tallers pràctics que ensenyaran a crear espais segurs i promoure l’educació en la igualtat de gènere, esdeveniments culturals de música, projeccions de films de dones, exposicions, pintura o dansa.
L’agenda ha estat coordinada per la Mancomunitat de la Conca d’Òdena amb el suport del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, l’Institut Català de les Dones, la Diputació de Barcelona i el Ministeri d’Igualtat, i les activitats han estat organitzades per la Mancomunitat, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones de la MICOD, les Dones de les tardes dels dimecres, Quatre Cantonades, Drac Màgic, les biblioteques de la Conca d’Òdena, Igualada Jove, Espai Jove Can Muscons, Espai Jove Òdena, Mont-Jove de Montbui, el Casal de la Gent Gran de Vilanova del Camí, el Casal Cívic i Comunitari de Drets Socials de Montserrat, amb la col·laboració de l’Espai Cívic Centre, el Centre Cívic Nord i Mont-Àgora.