- L’estiu és temps de festes majors i populars i des de la Conca d’Òdena fa anys que també s’aprofita per fer prevenció de violències masclistes.
- Arran de l’episodi de punxades en espais d’oci nocturn, el govern català ha elaborat un document amb la voluntat d’informar amb rigor i actuar amb la detecció i atenció adequada.
S’anomenen Punts Lila. Els podeu trobar en forma de carpa, als espais públics, en algunes activitats i esdeveniments festius. La posada en marxa d’aquests dispositius forma part de la campanya de prevenció de les violències masclistes al voltant de zones d’oci i festa, en horari nocturn.
Els Ajuntaments de la Conca d’Òdena, amb el suport i l’acompanyament de la MICOD, arribaran a posar a disposició de la ciutadania més d’una vintena de Punts Lila durant els mesos d’estiu –de juny a setembre- per informar, sensibilitzar, prevenir i atendre les actituds masclistes i els comportaments sexistes.
Compten amb la presència de dues educadores que s’encarreguen de fer les atencions i l’abordatge de les agressions que s’hi puguin donar.
Des que va començar l’estiu ja els hem pogut veure a Igualada amb motiu de l’Anòlia, a Santa Margarida de Montbui per la Setmana Jove i la Festa Major, i també a la Pobla de Claramunt, Jorba, Òdena…
El servei no és nou. A finals de l’any 2018, la MICOD va aprovar el Protocol d’actuació davant les violències sexuals en espais d’oci i proposava la seva aprovació a cada municipi. Uns anys abans, també s’havia fet campanya contra les agressions sexistes a les festes majors, però el 2019 es van començar a desplegar els Punts Lila com a tals, coordinats des de la MICOD i amb la implicació de les regidories d’Igualtat de cada municipi.
A Vilanova del Camí els hem pogut veure des d’aleshores. A la Festa Major 2022 estaran novament ubicats a la plaça del Mercat i a la zona de l’Embarraca’t, tant divendres com dissabte a la nit, que són els dos dies previstos amb més afluència. A la plaça del Mercat es prestarà atenció fins a la matinada (divendres fins a les 2:00 h i dissabte fins a les 3 h, i a la zona de l’Embarraca’t, fins a les 6 o 7 del matí.
Per altra banda, la Mancomunitat també organitza sessions de formació a entitats per la prevenció i l’abordatge de les violències masclistes i sexuals, en les quals s’explica com detectar-les i atendre-les. En aquestes formacions també es detalla el funcionament dels Punts Lila per garantir la correcta coordinació de tots els agents.
La primera formació es va dur a terme el passat mes de juny, i hi ha prevista una segona sessió el 22 d’agost per a entitats d’Igualada i Vilanova del Camí.
El fenomen de les punxades
Un dels aspectes més importants que es tenen en compte des dels Punts Lila és la prevenció i la cura col·lectiva, fent una crida a la responsabilitat de tothom. És per això que qualsevol persona pot acostar-se per advertir sobre una situació estranya o incòmoda que pugui representar una amenaça.
En les darreres setmanes s’han registrat diferents episodis sobre el fenomen de les punxades (que ha estat detectat prèviament en altres territoris). En els casos detectats o denunciats a Catalunya fins al 29 de juliol de 2022, “no s’ha produït cap mena de fet delictiu posterior, sigui relacionat amb violències sexuals o amb delictes contra el patrimoni, com ara robatoris”, segons el document conjunt que Interior, Salut i Igualtat i Feminismes han elaborat. Per tant, afirmen “no és realista ni prudent relacionar aquests casos amb les violències sexuals amb substàncies inoculades mitjançant una punxada”. Tanmateix, el protocol estableix que la responsabilitat de prevenir o acompanyar les víctimes és col·lectiva.
La voluntat de la regidora d’Igualtat, Laura Pavón és “informar amb rigor i actuar amb responsabilitat com a ens públics”, sobre aquest fenomen.
En el cas de ser víctima d’una punxada, es recomana fer cas des del primer moment si es nota qualsevol sensació estranya, demanar suport i dirigir-se directament a un centre sanitari.
En cas d’emergència sanitària o policial, recordeu que cal trucar al 112.
El telèfon 900 900 120 ofereix informació i atenció en cas de situacions de violències masclistes en diversos idiomes, les 24 hores.