La cervesera Espina de Ferro ha aconseguit una medalla d’or a la gran festa cervesera de Poblenou que s’ha celebrat aquest mes de juliol. Els fundadors de la marca, amb obrador a Vilanova del Camí, són també aquests dies els protagonistes d’un nou vídeo de “L’Anoia del Camp a la Taula” produït pel Consell Comarcal de l’Anoia
En el marc del Campionat Nacional de Cerveses de la 7a edició de la Fira del Poblenou, Espina de Ferro ha guanyat la medalla d’or amb la OAK01 en la categoría Mixed Fermentation.
La cita esdevé cada any una gran festa cervesera. Enguany ha aplegat prop de 50 cerveseries de 13 països amb fins a 200 tipus de cerveses diferents. També presentacions i cates per conèixer millor el món de la cervesa artesana. De fet aquesta és la major celebració de cervesa artesana de Barcelona.
Els fundadors d’Espina de Ferro han compartit orgullosos aquest èxit a les xarxes socials. I no és per a menys perquè el Campionat Nacional de Cerveses té com a objectiu premiar les millors cerveses produïdes comercialment a Espanya.
Espina de Ferro, la microcerveseria pionera de l’Anoia
El projecte L’Anoia del Camp a la Taula vol promocionar i donar a conèixer els productes alimentaris i de qualitat fets a l’Anoia i fomentar-ne el seu consum. Aquests dies han editat un nou vídeo promocional que comparteixen a les xarxes socials d’Anoia Turisme i que han dedicat a aquesta cervesera.
Espina de Ferro té el seu origen a Vallespinosa, un poblet de la Conca de Barberà on Fede Gil i Roger Mateu van iniciar la seva aventura cervesera esperonats per la il·lusió i per l’aigua excepcional que hi havia al municipi, on els pares del Roger tenen una casa. De fet, el nom de la marca fa referència a aquest origen i a les síl·labes inicials del nom dels fundadors (Ferro de Fede i Roger).
Completament autodidactes, aquests dos amics van començar a elaborar cervesa l’any 2010 i el 2013, com a nòmades en altres fàbriques. Des del gener de 2018 ho fan al seu propi obrador de Vilanova del Camí, el que converteix Espina de Ferro en la primera microcerveseria de la comarca de l’Anoia.
Tal com explica Roger Mateu, un dels dos fundadors d’Espina de Ferro, les seves cerveses són “un producte molt variat, des de cerveses amb menys llúpol -és a dir més dolces- -fins a amargues o d’altres més complexes i aromàtiques”. L’estrella, per a Mateu, és la Dead Monk, la primera que van comercialitzar, una Belgian Dubbel (estil clàssic belga, cervesa torrada i dolça) que encara produeixen. I aquest any trauran una varietat d’aquesta
“envellida en barriques de bourbon dels Estats Units”. Per la mida dels barrils, les quantitats no poden ser molt grans, el que fa encara més singular aquest producte.
Entre les cerveses d’Espina de Ferro “hi ha molts estils, gustos i matisos”, amb el tret comú de ser “cerveses molt potents, complexes, amb molt cos” diu Mateu. En cada producte, però, “hi ha molts detalls que intentem cuidar al màxim”.
L’obertura del seu propi obrador acompanya un procés de creixement que ja porta les anoienques Espina de Ferro més enllà de la Conca d’Òdena.
A banda de les compres que ofereix a través de la seva botiga online www.espinadeferro.com, les cerveses vilanovines ja es poden trobar en establiments de Bèlgica i del sud de França.