- Dimarts 3 de maig, vam fer taula rodona amb la nutricionista Laura Balaguer, que fa només unes setmanes que s’ha incorporat a l’equip de l’EAP Vilanova del Camí; i amb Mariona Baltà, psicòloga i referent de benestar emocional comunitari.
L’hora d’anar a dormir és una de les més temudes pels pares i mares. Sembla que l’hora de ficar-se al llit no arriba mai perquè sempre hi ha temes pendents: el pijama, les dents, recollir joguines… Crear un ambient relaxat, sense presses ni angoixes, establir una rutina i evitar estímuls innecessaris abans d’anar a dormir, són, diu Mariona Baltà, tres estratègies importants per evitar els conflictes a l’hora d’anar al llit. És crucial, diu Baltà, que aquestes rutines es desenvolupin en un entorn relaxat i sense presses perquè l’hora d’anar a dormir sigui un moment agradable i, fins i tot, lúdic.
El moment d’anar a dormir ha de servir, diu Laura Balaguer, per descansar el cos i la ment. Per això recomana fugir dels estímuls visuals com oferir pantalles als infants per distreure’ls mentre mengen. Cal fer d’aquest espai a taula, un espai en família, distès, agradable i tranquil.
Balaguer recomana menjar a poc a poc, ja que assegura que evitarem digestions pesades. Tota la feina que es fa a la boca amb una bona masticació, se l’estalvia l’estómac. La nutricionista aconsella deixar, si és possible, entre dues i tres hores entre el sopar i l’hora d’anar a dormir. Temps que les famílies poden utilitzar per fer activitats com un bany, una lectura o qualsevol altra activitat que contribueixi a la seva relaxació.
En algunes ocasions, els infants es desperten durant la nit, potser amb un malson o un terror nocturn. En aquests casos, el consell és relaxar al nen o nena, parlant amb calma, amb molt tacte i potser, fins i tot, allitant-nos una estona amb ells. També és bona idea, diu Balaguer, oferir-los una beguda calenta, que ajuda a agafar de nou el son.
Pel que fa a les pantalles, i especialment en el cas dels adolescents, Mariona Baltà, assegura que caldria apagar-les, com a mínim, una hora abans d’anar a dormir. Aconsella fer un apropament a l’adolescent, amb un petó de bona nit o un petit massatge. També és un bon moment, diu, per parlar del dia de manera relaxada.
L’hora dels àpats també pot ser complicada. Hem de ser conscients que acceptar o refusar l’aliment, és també una manera d’expressió del nen o nena. L’hora de menjar ha de ser una activitat agradable, diu la nutricionista Laura Balaguer, i, per això, assegura, cal evitar situacions conflictives o de càstig durant els àpats.
Balaguer aconsella panificar els menús de manera compartida amb els nostres fills i filles i oferir-los que puguin ser ells qui triïn els ingredients entre un seguit de productes saludables que els proposem. Escriure’ls i posar-los en un lloc visible pot ajudar als infants i a la resta de la família perquè sabem què toca en cada moment. És important, en tot aquest procés, no obligar els nens i nenes a menjar.
Pel que fa a l’alimentació, la nutricionista Laura Balaguer, prioritza els aliments d’origen vegetal com fruites i verdures que es poden consumir tant crues com cuites. En el cas de les fruites és millor, destaca, que es mengin mastegades i amb pell, si és possible, abans que en suc i que no s’hi afegeixin sucres.
També és recomanable incloure hortalisses en el menú diari i els llegums, que hauríem de menjar fins a quatre vegades per setmana.
La sisena sessió del COMNOVA Famílies dedicada als hàbits saludables i la nutrició ja està disponible al podcast del programa a radionova.cat.