- Un estudi, finançat per l’ACA, permetrà conèixer els punts on s’acumula l’aigua al subsol dels tres municipis, com aprofitar-la i com aconseguir que arribi directament al riu.
Igualada, Vilanova del Camí i Santa Margarida de Montbui han compartit l’inici d’un estudi finançat íntegrament per l’ACA que proposa augmentar l’aprofitament de les aigües blanques. Concretament, la localització i desconnexió de les aigües blanques al clavegueram dels nuclis connectats al sistema d’Igualada.
L’estudi l’ha presentat, aquest dimecres, l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, acompanyat de l’alcaldessa de Vilanova del Camí, Noemí Trucharte, i l’alcalde de Montbui, Jesús Miguel “Schummi” Juárez. El finança íntegrament l’Agència Catalana de l’Aigua i servirà per localitzar els punts d’abundant aigua freàtica del subsol i evitar que aquesta arribi a la depuradora i la saturi.
Es tracta d’aigua que a Igualada s’utilitza per al reg i la neteja. De fet, un dels dipòsits d’aigua freàtica es troba al parc central i serveix per al seu reg i manteniment.
Aquest estudi, a banda d’analitzar els punts on es troba aquesta aigua i delimitar quin recorregut té, també indicarà quins usos i quin aprofitament pot fer-se d’aquesta aigua que és competència de l’Agència Catalana de l’Aigua.
Un dels principals objectius és evitar que aquesta aigua, que no ha de ser depurada, passi per la depuradora i aconseguir que, per exemple, pugui arribar directa al riu per engrandir el seu cabal. L’alcalde d’Igualada valora aquesta aigua present al subsol d’Igualada i que en alguns punts i edificis cal drenar amb bombes per evitar que s’acumuli en els baixos.
Igualada, Vilanova i Montbui ja utilitzen aquesta aigua per diferents finalitats amb el propòsit de ser eficients i responsables d’aquest recurs, però aquest estudi permetrà una utilització major i que pugui arribar al riu de forma directa.
Els tres alcaldes dels municipis on es realitzarà aquest estudi han agraït a l’ACA el finançament d’aquest treball que permetrà tenir un millor aprofitament de l’aigua i ser molt més eficients en el seu tractament i utilització.
Aigües blanques
Per definició l’aigua és incolora, però, així i tot, en alguns casos, s’ha consensuat donar-li un color a determinats usos de l’aigua. Així, parlem d’aigües negres, grises o blanques tot depenent de la seva contaminació, brutícia, infecció… o per contra, per la puresa en origen.
Amb el terme “aigües blanques” ens referim a la suma de les aigües pluvials, de fonts públiques, del nivell freàtic al subsol i també, en alguns casos, de regs, que per diferents causes poden acabar a la xarxa de clavegueram i barrejar-se amb les aigües negres i grises que ja circulen.
En principi sembla que això no hauria de ser un inconvenient, però com asseguren des de l’ACA un excés d’aigües blanques a la xarxa de col·lectors afecta les de sanejament, sobretot en baixa. “També dificulten el normal funcionament de les estacions depuradores, les quals estan dissenyades per tractar una aigua residual amb unes determinades concentracions, o perquè un excés d’aigua en el sistema de col·lectors pot provocar afectacions i desperfectes en aquests i ser causa de sobreeiximents al medi”.