- És un compromís compartit entre diferents entitats i agents de la comarca.
- És una realitat a la qual des del sector es vol donar visibilitat perquè socialment i públicament es treballi per a la prevenció i abordatge d’aquestes situacions.
Àuria Grup i Apinas han impulsat un protocol per a la detecció i abordatge de situacions d’abús i maltractament a persones amb discapacitat intel·lectual a la comarca de l’Anoia, una realitat en moltes ocasions submergida, que vulnera els drets personals més fonamentals de persones amb especial vulnerabilitat.
Les treballadores socials d’ambdues entitats, al costat d’altres tècnics i professionals del sector social de la comarca, han treballat durant més de quatre anys per poder elaborar aquest protocol.
La iniciativa va sortir de la Fundació Privada Àuria (entitat d’Àuria Grup) i ha comptat amb el suport i la col·laboració d’altres entitats especialitzades que treballen per a persones amb discapacitat intel·lectual de la comarca com Apinas, la Fundació Gandhi, els serveis socials i els serveis de salut, els cossos de seguretat i diferents administracions públiques, com el Consell Comarcal de l’Anoia i l’Ajuntament d’Igualada. Un treball comunitari i en xarxa com destaca la treballadora social de la Fundació Àuria, Georgina Compte.
La suma d’esforços d’aquests professionals s’ha fet des del compromís i la convicció de la necessitat de redactar aquest document, un dels aspectes més significatius del procés, segons assenyala Ana Uroz, treballadora social d’Apinas.
En total han estat gairebé una quarantena els professionals que han col·laborat i han sumat la seva experiència en aquest procés que ha permès visibilitzar la situació. El 2019 es partia del registre de mitja dotzena de casos, però al llarg del procés de redacció del protocol, el 2021 ja eren 23 els casos detectats.
Fins ara, com explica Compte, s’havien establert coordinacions i mecanismes per atendre aquest fenomen, però no existia un circuit o una xarxa per fer un abordatge comú i un acompanyament concret.
El protocol està pensat per als majors d’edat i fins a la franja dels 65 anys, perquè els menors ja tenen el seu propi circuit d’atenció, i els majors de 65 també, per mitjà de l’EAVA. A més, com assenyala Ana Uroz, es tracta d’atendre les persones que no estan acollides a centres especialitzats i que queden en terra de ningú.
El protocol es va presentar públicament ara fa uns dies per part de les treballadores socials d’Àuria Grup i Apinas, Georgina Compte i Anna Uroz. La cloenda va anar a càrrec de la regidora d’Acció Social i Habitatge de l’Ajuntament d’Igualada, Carme Riera, i del vicepresident del Consell Comarcal de l’Anoia, Jordi Cuadras.