La 5a Jornada de l’AEMA reflexiona sobre les dificultats laborals de les persones amb Esclerosi Múltiple

26 Mar 2019

L’Associació Esclerosi Múltiple de l’Anoia (AEMA) ofereix aquest dimecres l’oportunitat de participar en una jornada de reflexió i debat sobre les dificultats laborals de les persones amb esclerosi. Començarà a les 6 de la tarda, a l’Espai Cívic Centre d’Igualada

Dolors Canal Moute 2018 (2)-v11
Dolors Canal presidenta AEMA

Sovint, les persones amb esclerosi múltiple volen continuar treballant tot i el diagnòstic. De fet, els estudis determinen que l’ocupabilitat és clau des del punt de vista de la persona afectada, atès que demostren que pot comportar beneficis terapèutics.

Treballar pot millorar l’activitat del cervell i posposar-ne el deteriorament. Suposa beneficis de tota mena per les persones amb esclerosi múltiple, que veuen com això afavoreix la seva autonomia.

De les 7.500 persones que pateixen esclerosi múltiple a Catalunya, un 80% es diagnostica abans dels 40 anys i un 50% abans dels 30, la qual cosa afecta la seva formació i carrera professional. No obstant això, l’ocupabilitat de les persones amb EM ha de superar molts reptes: ni està universalment acceptada, ni prou integrada, tant entre l’entorn mèdic com entre les empreses.

És important, per tant, donar a conèixer les eines que poden ajudar a les persones amb EM a mantenir les seves habilitats i aspiracions professionals i assegurar un bon resultat del seu treball.

Així com fa 10 anys un 85% de les persones afectades afirmaven que deixaven de treballar degut a la fatiga, l’any 2016 aquest percentatge es va reduir fins al 62% (dades EME) gràcies a les entitats i programes que treballen en aquest sentit.

Una empresa que facilita les necessitats de les persones amb EM en termes d’horaris i/o barreres afavoreix la permanència de la persona en el lloc de treball. Els obstacles, la manca de suport de l’empresa i dels companys, i la insatisfacció amb el lloc de treball, faciliten que la persona abandoni la feina. A més, si conservar el lloc de treball afavoreix les persones amb EM, també té beneficis socials perquè, de fet, la malaltia suposa costos que en cas de no treballar són més grans.

Per parlar de tots aquests temes, la taula rodona comptarà amb la presència de Fermí Capdevila, 2n tinent d’alcalde i regidor d’Entorn Comunitari i Cooperació de l’Ajuntament d’Igualada, coordinador d’Oncologia Mèdica de l’Hospital d’Igualada; Meritxell Benedí, directora general de Serveis Socials de la Generalitat de Catalunya; Rosalia Horno, infermera clínica i coordinadora d’infermeria del Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya-Cemcat; Mercè Simón, directora de Finances i ex directora de RRHH de Laboratoris Stada. Rebeca Muñoz i Elisenda Altés explicaran les seves experiències i la periodista Marisa Martínez conduirà l’acte.