- La tornada a l’escola ha creat molt neguit a les famílies i la referent COVID escolar ha ajudat molt en la gestió dels casos de positius
- Encara hi ha dubtes, sobretot en relació amb els germans o contactes de contactes i no abaixen la guàrdia per evitar els contagis
El paper de la infermera de salut a l’escola i la referent COVID estan esdevenint claus aquest curs, per controlar la malaltia i per evitar la transmissió. Ambdues fan una funció bàsica per coordinar els protocols sanitaris.
Esther Vázquez Blancat és la referent covid que fa d’enllaç o intermediària entre els centres educatius vilanovins i el CAP. Està en contacte diari amb les direccions per gestionar dubtes i consultes sobre el protocol COVID-19 i també acompanya les unitats mòbils quan s’han de fer les proves de cribratge massiu a les classes o grups de convivència estable. A més, porta el control de les autoritzacions familiars per realitzar aquestes proves a dins del centre i introduir-les a l’historial mèdic de cada nen. I fa el seguiment de casos i contactes escolars.
Si surten dubtes, la infermera de pediatria, Carolina Grado, el resol per poder transmetre la resposta a les famílies. És també la responsable de donar l’avís per començar a fer els cribratges als centres, en el cas d’un positiu.
Quan es fa un PCR i com actuar durant l’espera dels resultats
La decisió de fer un PCR es pren quan un nen té febre i no té un origen clar; també en el cas que hagués estat en contacte estret -és a dir menys d’un metre i mig, sense mascareta i més de quinze minuts- amb una persona amb COVID-19, i també en el cas de tenir símptomes clars compatibles amb la malaltia.
Si el resultat és negatiu, l’escolar es podrà reincorporar a classe, sempre i quan no hagi tingut símptomes en les darreres 24 o 48 h, però si li han fet la PCR perquè ha estat en contacte amb un positiu, el resultat és indiferent, perquè haurà de fer la quarantena a casa igual.
“Si s’ha fet una PCR per contacte, els germans hauran d’anar a l’escola, però si ha estat una PCR per símptomes, els germans i els pares si treballen en l’àmbit educatiu, s’han de quedar a casa fins saber el resultat de la PCR”.
Insisteix Esther Vázquez
En el cas que la prova PCR doni positiva, l’escolar s’ha de confinar 10 dies amb els convivents i contactes estrets. A més, s’alerta a l’escola per fer la prova als companys de classe i encara que aquests donin negatiu han de fer el confinament durant 10 dies, perquè podrien desenvolupar algun símptoma.
Davant el dubte, cal consultar amb el CAP
És evident que aquest curs, la tornada a l’escola ha creat molt neguit a les famílies i la referent COVID escolar ha ajudat en la gestió del protocol i dels casos positius, però encara hi ha força dubtes, sobretot en relació amb els germans o contactes de contactes, o simplement per decidir quan un nen pot o no pot a l’escola.
La infermera Carolina Grado ens recorda els símptomes que ens posen en alerta, sobretot la febre o febrícula (a partir de 37,5), la dificultat per respirar, el mal de coll, la diarrea, la fatiga o malestar general, l’alteració del gust i olfacte…
“Alguns d’aquests símptomes poden crear dubtes, perquè a la tardor comencen els refredats i ara hi ha molts nens amb mocs i mal de coll que poden allargar-se a l’hivern”. Davant del dubte recomana consultar al pediatra, “però en principi un nen que només tingui mocs o mal de coll pot anar a l’escola”.
Reconeix la infermera Grado
L’atenció telefònica o telemàtica és necessària per no colapsar el CAP
L’atenció telefònica i la via telemàtica estan ajudant més que mai a evitar el col·lapse del centre. Si abans podíem anar directament al CAP, ara s’ha de fer prèviament a una trucada telefònica i sempre i quan el metge ho consideri convenient. Tot sovint l’atenció és només telefònica o per videotrucada, per poder veure els nens, i s’evita la visita presencial.
És per això que des del CAP aconsellen activar també el canal La Meva Salut, a Internet. Es pot fer directament des de casa i permet aclarir dubtes o fer peticions a través de l’e-consulta.
L’articulació d’aquestes mesures d’atenció virtual s’imposen aquest curs davant la situació excepcional de la pandèmia i per tal d’evitar la pressió assistencial als CAP.
Després del primer mes d’escola, estem davant un escenari força controlat tot i que encara hi ha desconeixement sobre alguns aspectes. D’aquí la importància de la figura de l’agent covid escolar.
La infermera pediàtrica l’ajuda quan té dubtes i quan hi ha algun positiu, és l’equip de pediatria qui dona la resposta el més ràpid possible, per poder activar el protocol i fer les proves al centre, per tallar la cadena de transmissió. Com assegura Carolina Grado “estem molt alerta i atents als resultats per poder fer bé la traçabilitat”. Aquí entra el paper del referent COVID que fa el seguiment de tots els contactes estrets per tallar la cadena de contagi.
En els darrers 10 dies s’han registrat cinc positius escolars
Ara per ara, sortosament, com reconeixen des del CAP s’estan trobant amb pocs positius entre els infants. Als centres vilanovins, en els darrers 10 dies, només s’han donat cinc casos positius, segons el registre del Departament d’Educació: un cas a l’Escola Marta Mata i 4 a l’institut Pla de les Moreres.
Els símptomes més habituals que han registrat són febre, dolor muscular, fatiga, congestió nasal… i la pèrdua de gust i olfacte, sobretot entre adolescents. Els tractaments que han requerit han estat antitèrmics i antiinflamatoris, segons explica la infermera pediàtrica.
Després del primer mes d’escola, les direccions dels centres ja no estan tan neguitoses perquè són més coneixedors del tema, però encara hi ha alguns aspectes dels quals les famílies que no són coneixedores i que no compleixen. A poc a poc, esperen que la gent es vagi conscienciant.