- Les tècniques d’injecció d’insulina i el comptatge de racions de carbohidrats, centren les dues primeres propostes, el 21 i 23 de febrer, respectivament.
La delegació anoienca de l’Associació de Diabetis de Catalunya, l’ADC, ha programat els dos primers tallers del 2023 amb la voluntat de recuperar el ritme del 2019. El primer taller es farà el 21 de febrer i girarà entorn les tècniques d’injecció d’insulina mentre que el segon està programat, en doble sessió de matí i tarda, per al dijous 23 de febrer i estarà centrat en el comptatge de racions de carbohidrats.
L’ADC ofereix de manera periòdica xerrades i formacions sobre diversos temes que poden ser d’interès per a les persones amb diabetis o per a les seves famílies. Així mateix, explica Esther Maldonado, responsable de l’ADC Anoia, aquest any s’han plantejat la programació de diferents tallers pràctics i dinàmiques de caràcter mensual per ajudar a totes aquelles persones que conviuen amb la diabetis. Són tallers que estan oberts a tota la població interessada i als professionals i cuidadors.
Injecció d’insulina
El primer dels tallers d’aquest 2023 està programat per al dimarts 21 de febrer i se centrarà en les tècniques d’injecció d’insulina. El taller començarà a les 18:00 h al centre cívic Nord d’Igualada i anirà a càrrec l’Adriana Ferrazza, de l’empresa Becton Dickinson (BD), especialitzada en les cures de la diabetis.
Ferrazza explicarà, de manera pràctica i assequible algunes qüestions bàsiques relacionades amb la injecció d’insulina, com la necessitat de fer rotacions en la zona de punxada, la longitud de l’agulla més adequada, o consells per evitar les lipodistròfies, prominències del teixit que apareixen a conseqüència d’injectar la insulina sempre a la mateixa zona.
Comptatge de racions
El segon taller es farà dijous 23 de febrer, en doble sessió, a les 11:00 h i a les 16:00 h, per poder atendre un major nombre de persones. En aquest taller Esther Maldonado, formadora i agent diabetològica donarà les bases per fer el “Comptatge de racions” un altre dels requisits bàsics del dia a dia d’una persona diabètica.
Maldonado donarà les claus per facilitar el comptatge dels Hidrats de Carboni, i farà una introducció teòrica a conceptes com la Unitat Greix-Proteïna, o la ràtio Unitat-Insulina. I és que aquesta ràtio, marcarà la quantitat d’insulina necessària per metabolitzar una ració d’hidrats de carboni la qual pot ser diferent depenent del moment del dia. És important, diu Esther Maldonado, fer un bon càlcul per evitar quedar-se curt i fer una hiperglucèmia o passar-se i fer una hipoglucèmia.
El taller sobre comptatge de racions serà el tret de sortida per les dinàmiques que l’ADC vol fer de manera mensual amb l’objectiu que els participants puguin practicar i millorar la seva qualitat de vida.
A banda de la ingesta d’aliments, hi ha diferents factors que poden influir en l’índex glucèmic com l’estrès o les hormones, en el cas dels adolescents. Esther Maldonado assegura que les persones amb diabetis, pateixen constantment d’estrès, generat per les múltiples decisions que han de prendre durant el dia.
Per a participar en els tallers de l’ADC cal inscripció prèvia al www.adc.cat. Per a qualsevol informació addicional o dubte us podeu dirigir a adcanoia@adc.cat o al telèfon 656 69 56 01, de dilluns a divendres, de 16:00 a 20:00 h, excepte els dimarts que serà de 18:00 a 20:00 h.

