- Visualment la informació es presenta de forma atractiva, intuïtiva, permetent una consulta molt visual del patrimoni d’un municipi o de tota la província, utilitzant el suport cartogràfic que georeferència tots els elements i que dona nom al producte
Aquest divendres 9 d’octubre, en el marc de les Jornades Europees de Patrimoni es va estrenar la nova plataforma sobre patrimoni cultural de la Diputació de Barcelona. Vilanova del Camí també figura en aquesta plataforma amb un seguit de béns inventariats que formen part dels mapes de patrimoni.
En total a Vilanova es comptabilitzen 74 elements de patrimoni cultural, entre patrimoni immoble, patrimoni moble, patrimoni documental, patrimoni immaterial i patrimoni natural.
Entre el patrimoni immoble es classifiquen un total de 24 edificis, entre els quals hi ha, per exemple, Cal Baldufes, Can Muscons o l’Hostal del Porc; també es considera el carrer Major com a conjunt arquitectònic; a més hi ha 17 elements arquitectònics més, la majoria fonts; sis jaciments arqueològics i tres obres civils.
D’altra banda s’inclouen set elements de patrimoni moble, com el fons de materials arqueològics de Vilanova del Camí dipositats al Museu de la Pell d’Igualada o els gegants de Vilanova del Camí.
Entre el patrimoni documental hi ha l’arxiu municipal i l’arxiu parroquial. I com a patrimoni immaterial s’inclou la Festa Major de Vilanova del Camí, la Festa Major del Camp del Re i la Fira del Camí Ral, així com també la coneguda Dansa de Vilanova i els no tan coneguts “Goigs a llaor de Sant Hilari de Poitiers” que es guarden a l’església de Sant Hilari.
Com a patrimoni natural es detallen 8 zones d’interès, entre les quals hi ha el Parc Fluvial o Els Esgavellats, i també un jaciment paleontològic.
Aquest nou portal web incorpora un servei dinàmic de consulta, tant pels usuaris, els Ajuntaments i els tècnics que elaboren i revisen els continguts. El mateix Ajuntament pot seguir i realitzar el manteniment de la informació dels seu patrimoni amb la supervisió de l’equip de tècnics de la Diputació. Això permet una major agilitat en el manteniment, no només de la informació, sinó també del propi patrimoni.
Visualment la informació es presenta de forma atractiva, intuïtiva, permetent una consulta molt visual del patrimoni d’un municipi o de tota la província, sempre utilitzant el suport cartogràfic que georeferència tots els elements i que dona nom al producte.
Durant el mes de juliol, es va publicar la nova web dels Mapes de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona. Els Mapes de Patrimoni cultural local són inventaris exhaustius de les dades sobre el Patrimoni cultural i natural d’un municipi concret i la seva valoració, permetent així l’establiment de mesures per la seva protecció i conservació, així com la planificació de la seva rendibilització social i cultural.
Els Mapes són elaborats des de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona a petició dels diferents ajuntaments que conformen la província de Barcelona i poden consultar-se online.
El resultat de més de 20 anys de treball és la realització de 185 mapes de patrimoni, gairebé el 60% de la província, amb 42.428 elements inventariats.