- Per mitjà del projecte Aula: Professions de Futur, la patronal vol ajudar els joves que busquen feina i a la vegada els empresaris que no troben personal.
La Fundació de la Unió Empresarial de l’Anoia ha presentat aquesta tardor una nova edició del projecte Aula: Professions de Futur amb l’objectiu d’acostar i apropar als joves el teixit empresarial i industrial del territori. En paral·lel, la patronal vol ajudar també a les empreses que no troben personal ni professionals qualificats per cobrir diferents llocs de treball.
Es calcula que hi ha com unes 16.000 persones de la comarca que diàriament marxen a treballar a fora. Aquest és un símptoma preocupant, com afirma el president de la UEA, Joan Mateu, que subratlla que no podem parlar de sostenibilitat sense tenir en compte aquesta dada i sense buscar la manera de revertir aquesta situació.
Molts joves, segons afirma Joan Mateu, quan acaben els estudis de secundària obligatoris tenen molta informació sobre les opcions dels estudis que poden continuar cursant, però no sobre el teixit empresarial del territori i de quines feines poden fer aquí. Un percentatge molt alt creu que haurà de marxar a treballar fora, perquè aquí no podrà exercir la seva vocació i això, diu Mateu, és fals.
Amb el projecte Aula: Professions de Futur, la patronal vol donar conèixer als joves, d’una banda, els sectors que hi ha a la comarca, que ofereixen moltes possibilitats laborals, i alhora retenir el talent. Un projecte que per extensió pot ajudar a evitar que alguns oficis desapareguin i que permet creuar oferta i demanda de feina i despertar vocacions industrials i empresarials entre els més joves.
El projecte es desenvolupa mitjançant visites a les empreses, xerrades empresarials als centres formatius, sessions informatives a les AFA’s i fins i tot orientació i mentoratge dels joves. Es busca, també, motivar al jovent a descobrir què els pot agradar.
Segons afirma Joan Mateu, cada dia reben trucades d’empreses de sectors molt diversos que no troben professionals. És per això que una de les funcions de la institució és fer de lobby per demanar a l’administració que s’ampliïn les places de formació professional a Igualada i comarca. Per això han creat una comissió dedicada al talent per conèixer la realitat que tenim i fer les propostes necessàries per millorar aquesta situació.
Entre les demandes que fan, Mateu destaca l’ampliació de l’Institut Mila i Fontanals, però des del departament d’Educació de la Generalitat responen amb la inconveniència dels costos que això implica, per això estan buscant alternatives, que podrien passar per ampliar les classes d’FP en altres instituts o des del mateix Milà i Fontanals, encara que sigui en altres edificis.
7è Fòrum UEA
La Unió Empresarial de l’Anoia té previst presentar la setmana que ve la nova edició del Fòrum Empresarial de l’Anoia, una de les activitats que juntament amb la Nit Empresarial i el Meeting UEA Inquieta, destaca en el calendari anual de l’entitat. El fòrum arriba a la setena edició consecutiva i posarà de manifest l’actualitat, la transformació i la projecció de la indústria de l’Anoia.
Joan Mateu que és també president de l’Associació d’Empreses del Polígon Industrial Les Comes (AEPIC) i un gran defensor de la indústria, afirma que hi ha estudis que vinculen directament la indústria amb la cohesió social. Aquest serà un dels aspectes que faran valdre en el pròxim fòrum.