La iniciativa Waldorf de l’Anoia aposta per un aprenentatge natural basat en el joc i en els respecte del ritme dels infants | ÀUDIO

15 Mar 2019

La iniciativa Waldorf de l’Anoia és un espai de joc per a infants de 2 a 6 anys. L’espai es troba situat a Vilanova del Camí, a la zona del Parc Fluvial, en un entorn natural que afavoreix el desenvolupament emocional de l’infant, la seva capacitat d’observació i el valor del silenci

Iniciativa Waldorf Anoia
Teresa Gual i Laura Medina

Actualment és un projecte de petit format que està pensat per acollir un grup reduït d’infants, en edats compreses des de 2 a 6 anys, és a dir, els que estan en el “primer septeni” del que parla Rudolf Steiner, una pedagogia que enguany celebra el seu centenari. Aquest curs 2018-2019, explica Teresa Gual, jardinera-educadora de la Iniciativa Waldorf a l’Anoia, hi fan estada 6 nens i nenes que comparteixen espai i experiències.

Formada per mares, pares i mestres aquesta associació treballa des de 2012 a l’Anoia per oferir un espai de joc i vivències als infants basat en la pedagogia Waldorf. Un sistema d’aprenentatge, destaca Gual, on prima el respecte a l’infant i al seu ritme de desenvolupament.

A diari es combinen activitats d’expansió i de moviment amb activitats de recolliment i concentració. Es treballa la capacitat d’observació i el valor del silenci. A l’agenda diària s’inclouen activitats com la música, l’aquarel·la, el modelatge, fer pa, i activitats de moviment, excursions, tenir cura dels animals, etc… Tot això potenciant el procés creatiu de cada infant i respectant el seu ritme.

La iniciativa Waldorf a l’Anoia disposa d’un espai interior amb una aula acollidora amb material de joc i de manipulació, lavabos amb canviador, i una petita sala per al descans, i un espai exterior tranquil, amb un pati, un hort i un galliner. Alhora, el Parc Fluvial ofereix un entorn ric en possibilitats per fer excursions i petites sortides a la natura.

Els nens i nenes que utilitzen l’escoleta, o el jardí, com els agrada anomenar la masia, fan servir joguines senzilles i al mateix temps els materials són naturals, i permeten desenvolupar la fantasia de l’infant i afavorir les impressions sensorials harmòniques.

Tal com dicta la pedagogia Waldorf, per als primers anys no s’imparteixen assignatures tancades ni activitats de lectoescriptura sino que el desenvolupament del llenguatge i del pensament es va teixint segons el ritme natural dels nens i nenes i d’una manera significativa mitjançant les diverses activitats que es porten a terme.

Aquest sistema, explica Teresa Gual, no dificulta l’accés del nen ni la seva adaptació a l’escola tradicional, quan s’incorporen a primer de primària. Gual assegura que en països nòrdics per exemple, la introducció de la lectura i l’escriptura no s’introdueix fins després dels 6 anys, quan realment estan preparats per aquest aprenentatge.

La cooperació entre les famílies i les educadores és també fonamental, explica Laura Medina, una de les mares de la Iniciativa Waldorf a l’Anoia. Les famílies són part essencial del projecte. S’organitzen en comissions per fer material per l’espai, col·laborar en el manteniment, i administrar aspectes diversos del dia a dia, entre d’altres.

Aquest dissabte 16 de març la iniciativa Waldorf a  l’Anoia farà una jornada de portes obertes per mostrar l’espai a les famílies interessades i explicar la filosofia i metodologia que segueixen. La jornada es farà de 10 a 13 hores i també es podrà col·laborar adquirint alguns dels productes elaborats a l’escoleta.

Iniciativa Waldorf Anoia
Masia Can Pareta
08788 Vilanova del Camí
Telèfon: 616764445
iniciativawaldorfanoia@gmail.com

Cartell portes obertes Waldorf

1
Hola 👋
Aquest es el WhatsApp de Ràdio Nova.
Et podem ajudar?
Powered by