- Una manera adequada de resoldre els conflictes familiars, explica la psicòloga Pilar Arboç, és utilitzant el mètode “Guanyar-Guanyar” en els processos de negociació.
- Una bona planificació i organització de l’horari familiar, destaca Arboç, ajuda a la distribució realista de tasques entre els membres de la família, responsabilitzant i implicant-los a tots.
Ràdio Nova amb col·laboració amb les professionals del CAP, Salut Pública, el SOAC (Servei d’Orientació d’Àmbit Comunitari) i l’APPA (Associació de Psicòlegs i Psicòlogues de l’Anoia) oferim cada dimarts, el programa COMNOVA Famílies. Aquest espai radiofònic té l’objectiu de facilitar estratègies als pares i mares que els permetin afrontar els problemes quotidians en el procés de creixement dels seus fills i filles.
Aquest dijous, fora del seu dia habitual de programació, us hem ofert una doble sessió del programa. Amb la psicòloga Pilar Arboç, de l’APPA, s’abordaran dos temes importants: la negociació i l’establiment d’acords i l’organització quotidiana de la vida familiar.
A mesura que els fills/es van creixent, augmenta la seva capacitat per decidir i actuar de manera cada vegada més autònoma, i esperen que els seus pares i mares tinguin en compte les seves opinions i decisions, les acceptin i les respectin. Tot i això, les decisions i comportaments dels fills/es no sempre agraden als seus pares i mares i això pot portar a discussions i conflictes entre ells. Una manera adequada de resoldre aquests conflictes, explica la psicòloga Pilar Arboç, és utilitzant el “Mètode Guanyar-Guanyar” en processos de negociació.
Amb aquest mètode es posen en pràctica l’escolta activa, els missatges-jo i l’exploració d’alternatives fins a trobar una solució que sigui adequada per a totes les parts.
Els passos a seguir per utilitzar aquest mètode són: Identificar el problema entre les parts; proposar solucions per les parts i escollir una que sigui adequada per a totes elles; decidir què farà cada part per posar en pràctica aquesta solució i les conseqüències que s’aplicaran si alguna de les parts no compleix el fet acordat. Aquestes conseqüències han de ser proporcionades i lògiques amb la situació que s’està tractant.
També posarem en pràctica la solució i analitzarem com està funcionant perquè de vegades, assegura Arboç, és necessari fer alguns ajustaments en els acords que s’han pres.
Durant la sessió d’aquest dijous també es donen alguns consells per a l’organització quotidiana de la vida familiar.
Una bona planificació i organització de l’horari familiar, destaca Arboç, ajuda a la distribució realista de tasques entre els membres de la família, responsabilitzant i implicant-los a tots.
És necessari compartir temps de qualitat entre pares i fills/es i s’ha de promoure des de ben petits l’autonomia de fills/es. Els hàbits de neteja, higiene, aspecte personal, descans, ordre o de realització de tasques domèstiques s’eduquen i transmeten amb la repetició i la constància de mares i pares.
El llenguatge parental és una potent eina que permet el repte d’arribar a assolir aspectes claus del desenvolupament.
El programa està obert a la participació dels oients, que poden fer-nos arribar les seves preguntes, consultes o observacions al WhatsApp de Ràdio Nova: 660 96 35 06