- Practicar activitat física ajuda a controlar el sobrepès, a combatre malalties, a dormir millor… Proporciona sensació de benestar i augmenta l’autoestima.
- Segons els últims estudis, la tendència al sedentarisme va en augment. Si aquesta situació no es reverteix, destaquen des del CAP, la generació actual viurà menys anys i amb pitjor qualitat que la dels seus pares.
Avui, com cada dijous de final de mes, us oferirem un nou programa de Salut des del CAP. Ens acompanyaran la infermera, Marisol Oliva i Eva Clapés, treballadora social, per parlar de l’activitat i l’exercici físic i dels beneficis que aporta a les persones, amb independència de la seva edat o condició.
I és que l’activitat física acumulada al llarg del dia i integrada en la rutina diària és una eina de promoció de la salut i prevenció i control de les malalties. Caminar, anar amb bicicleta, fer activitats quotidianes d’una manera activa, practicar algun esport, fer gimnàstica o simplement jugar aporta multitud de beneficis al nostre organisme.
Beneficis, explica Eva Clapés, tant físics com mentals.
“Ens pot ajudar a controlar el sobrepès, a combatre malalties, a dormir millor… Proporciona sensació de benestar i augmenta l’autoestima. També augmenta la força, l’equilibri, la coordinació i la memòria i redueix el risc de caigudes i fractures”.
Eva Clapés, treballadora social
Tant Marisol Oliva com Eva Clapés afirmen que és recomanable fer exercici independentment de l’edat que es tingui. L’única condició que cal tenir en compte és la condició física i les limitacions de cada persona per no excedir-nos ni fer-nos mal.
Oliva creu que cal buscar uns minuts al dia per fer exercici i cal que ens iniciem de manera progressiva.
“És important que les persones fumadores o les que pateixen malalties cròniques, com tensió alta, problemes cardíacs, colesterol alt… que vulguin fer activitat física amb certa intensitat -que superi el 50 o 60% de la seva capacitat cardíaca màxima, es facin abans una revisió mèdica esportiva per evitar ensurts”.
Marisol Oliva, infermera
Segons diferents estudis científics i mèdics, la tendència al sedentarisme va en augment, per això és molt important, afirma Marisol Oliva que les famílies animin als fills a dedicar un espai a la pràctica d’alguna activitat física.
“Segons els últims estudis si no es reverteix la situació, la generació actual viurà menys anys i amb pitjor qualitat que la dels seus pares”.
Marisol Oliva, infermera
Per això la seva recomanació és que es comenci a practicar exercici des de ben petits, fins i tot de nadons.
“Si no s’exerciten les habilitats neuromusculars, destaca la infermera, aquest nen o nenes, pot tenir problemes a nivell psicomotriu i els estem restant oportunitats perquè puguin ser el que desitgen en la vida”.
Marisol Oliva, infermera
Eva Clapés diferencia entre la pràctica esportiva anaeròbica i l’aeròbica. Es considera aeròbica, de llarga durada i de mitja o baixa intensitat, les activitats com nedar, córrer, anar en bicicleta o caminar. Aquest tipus d’activitat està recomanada per la població en general i especialment per a persones d’edat avançada o amb malalties cròniques.
Clapes ha recomanat visitar la web canalsalut.gencat.cat on es pot cercar per comarca i municipi l’oferta esportiva municipal. En el cas de Vilanova del Camí, s’ofereix animació estimulativa i manteniment, gimnàstica correctiva, balls de saló o balls setmanals, activitats que es gestionen des del Casal de la Gent Gran.
Per altra banda, la pràctica l’anaeròbica, d’alta intensitat i poca durada, com aixecar peses o les curses de velocitat o esprints… estan recomanades per a persones amb un cert nivell i amb entrenament, ja que poden comportar un alt risc de lesions.
Algunes persones, assegura Marisol Oliva, han aprofitat la pandèmia per iniciar-se en la pràctica esportiva, especialment a l’aire lliure, però d’altres, han fet just el contrari. S’han tancat i han reduït o anul·lat qualsevol activitat física cosa que s’ha traduït en una pèrdua de massa i l’aparició de noves patologies associades al consum de tabac i alcohol.
Per treure’n el màxim rendiment seria interessant, afegeix Eva Clapès, a banda d’evitar el consum de tabac, alcohol o productes tòxic, caldrà parar atenció en l’alimentació que caldrà que sigui equilibrada, saludable i adequada al moment de la ingestió.
“Seria recomanable la ingesta d’hidrats abans de fer exercici físic de llarga durada, independentment de la seva intensitat, per evitar la falta de glucosa. I serà important, ingerir proteïna i hidrats després de fer esport per ajudar en la reparació del múscul i la recuperació dels dipòsits de sucre del múscul”
Eva Clapés, treballadora social
L’Eva Clapés ha recomanat un llibre molt interessant on trobar idees per fer receptes fàcils i naturals “Sport and cook” d’Astrid Barqué.