Necessitat d’atenció, respecte, afecte i reconeixement. Aquesta va ser la temàtica de la segona sessió del programa radiofònic COMNOVA Famílies que es va emetre el dimarts 26 d’octubre.
Aquest segon programa ha sumat la participació de la treballadora familiar Eva Clapès, de la terapeuta ocupacional, Marisa Lorente i la psicòloga Mariona Baltà.
Idees destacades del programa
- Totes les persones necessiten respecte, atenció, afecte i reconeixement dels altres per sentir-se valorades i acceptades.
- Els fills/es necessiten que els seus pares i mares els respectin i els donin atenció, afecte i reconeixement per sentir-se valorats i acceptats per ells.
- Quan els fills/es noten que els seus pares els respecten i valoren acostumen a portar-se millor i col·laborar amb ells.
- Quan els fills/es s’adonen que els seus pares no els atenen ni els respecten com ells esperen, poden tenir comportaments de cridar l’atenció, com discutir o renyir i provocar conflictes.
- Quan els fills/es volen cridar l’atenció amb comportaments negatius, convé que els pares i mares no reaccionin en el mateix moment, i els prestin atenció una mica més tard, quan vegin en ells o elles una actitud més positiva i de col·laboració.
- El “Temps Fora” és una estratègia de control d’impulsos que mares i pares poden aplicar per promoure l’autoregulació d’impulsos i emocions davant conflictes familiars.
- És important que els fills/es vegin que quan es comporten de manera inadequada els seus pares i mares no els presten atenció, i que sí ho fan quan col·laboren. Això els ajudarà a aprendre a regular millor el seu comportament i a tolerar la seva frustració.
- Convé dedicar cada dia alguns moments a relaxar-se i a pensar en els aspectes positius d’un/a mateix/a i del que ens rodeja.
- La tècnica de relaxació pot ajudar els pares i mares a desenvolupar habilitats d’autoregulació emocional i de tolerància a la frustració per afrontar adequadament els moments de desànim.
El COMNOVA Famílies s’adreça a famílies amb fills i filles de 6 a 14 anys amb la voluntat de millorar el seu benestar i facilitar que els pares i mares adquireixin estratègies personals, emocionals i afectives, per afrontar els problemes quotidians en el procés de creixement.
L’espai compta amb el suport de Ràdio Nova, de l’Agència de Salut Pública i l’Associació de Psicòlegs i Psicòlogues de l’Anoia.