L’AA VV del barri Bonavista ja ho té tot a punt per la popular revetlla de Sant Joan | ÀUDIO

11 Jun 2019

Fa gairebé 30 anys un grup de veïns del barri Bonavista van començar a celebrar la revetlla de Sant Joan amb un sopar al carrer. Des d’aleshores, tot i que amb alguna etapa d’alts i baixos, han continuat preparant la festa que amb el suport de la regidoria de Cultura s’ha convertit en una revetlla de referència per la població de Vilanova del Camí i la conca d’Òdena

Josep M Baraldes i Lluis Prat (1)

Tot va començar ara fa uns 29 anys, com recorda Josep Maria Baraldés, un dels representants de l’AA VV del Barri Bonavista, quan un grup de veïns van prendre la iniciativa d’improvisar i compartir el sopar de la revetlla de Sant Joan, darrera dels blocs, en un ambient molt familiar. Va ser uns anys més tard que es va constituir l’associació de veïns com a tal, per mirar de trobar solució a un problema que afectava la convivència al barri, sobretot els caps de setmana.

I és que la presència de la discoteca Scorpia generava força volum de trànsit al carrer Montserrat. La gota que va fer vessar el got va ser un accident. Aleshores el veïnat va unir esforços amb el suport de l’Ajuntament de Vilanova del Camí per demanar una solució a Òdena, com recorda Josep Maria Baraldés. Fins i tot van arribar a tallar un carrer. Però van aconseguir l’obertura d’un pas alternatiu i evitar l’afluència de trànsit i els riscos que suposava.

Des d’aquell moment l’associació de veïns va començar a caminar. Hi va haver, però, alguna etapa de menys activitat, durant la qual fins i tot es va deixar de fer la revetlla al carrer per falta d’implicació amb la junta de l’entitat. Després, es va aconseguir crear una gestora, amb tres persones que van decidir tirar endavant, almenys, un parell o tres d’activitats l’any.

Ara, ja fa uns quants anys que l’entitat ha tornat a agafar certa estabilitat i aquest 2019 fins i tot, s’ha recuperat l’arrossada del primer de maig amb força èxit, ja que va reunir 120 persones, com explica Lluís Prat.

Al barri de Bonavista la revetlla de Sant Joan és pràcticament una festa major.  Aquest any el programa tornarà a començar a mitja tarda, cap a les sis, amb els jocs infantils: un inflable, un canó d’escuma i diferents jocs. La lectura del manifest està prevista a les 9 de la nit, després que arribi el grup d’atletes que un any més, dirigits per Camilo Grados (fidel a aquesta cita) portaran la flama des d’Igualada.

Els Diables Cabrons també tornaran a participar a la festa, per tercer any consecutiu, amb foc i percussió, després de la lectura del manifest i l’encesa de la foguera.

Tot seguit, cap a les 22 h, es donarà inici al sopar que com marca la tradició, convida als comensals a portar l’àpat de casa. Des de l’entitat, això sí, tornen a posar taules i cadires a disposició de tothom i s’aniran omplint a mesura que les vagin reservant als membres de la junta.

Enguany la previsió torna a ser alta i han demanat unes 400 cadires. A l’organització, en principi, no li fa gaire por que la revetlla s’escaigui en cap de setmana.

Cap a les 11 de la nit començarà el ball de revetlla, amenitzat per l’orquestra Vives Veus que l’any passat va allargar la festa també amb música enllaunada, fins a les tres de la matinada. Com és habitual, durant el ball, l’associació de veïns repartirà coca i cava per celebrar la festivitat.