- Des de l’Oficina de Relacions a la Comunitat de Mossos d’Esquadra recorden que cap aplicació mòbil està recomanada per a menors de 14 anys.
L’espai virtual ocupa un lloc prioritari en les relacions i activitats dels infants i adolescents que han incorporat les tecnologies digitals al seu dia a dia. Segons l’IDESCAT, el 95,4% de la població infantil d’entre 10 i 15 anys fa servir internet. El problema és que un terç dels adolescents en fa un ús problemàtic. Així ho recollia el darrer informe d’Unicef sobre l’Impacte de la Tecnologia en l’Adolescència on també alerta que un de cada cinc té “un cert grau d’addicció”.
Aquest mes de novembre, Ràdio Nova dedica l’espai Proactives a les xarxes socials i el jovent. És un tema que com assenyala el responsable de l’Oficina de Relacions a la Comunitat dels Mossos d’Esquadra, Rubén Rubio, cal tenir present.
Per començar ens recorda que no hi ha cap aplicació que puguin utilitzar els menors de 14 anys i que els adults hem de ser més conscients dels riscos.
Segons el mateix informe d’Unicef entre adolescents i joves d’11 a 18 anys, el 80% té compte a 3 xarxes socials; el 57% ha connectat amb desconeguts a la xarxa; un 21% ha quedat en el món real i 1 de cada 10 ha rebut missatges sexuals d’un adult.
Les famílies poden conèixer i seguir els perfils i veure què publiquen els seus fills, i això, de vegades, els pot donar una falsa sensació de control. Però els experts alerten que dos de cada tres tenen més d’un compte en una mateixa xarxa social i recomanen posar límits en l’ús de les pantalles i no donar mòbils a més petits de 12 anys.
Rubén Rubio ens recorda que els riscos existeixen encara que els joves tinguin l’edat suficient per accedir a aquestes aplicacions i que un dels més greus és la compartició d’imatges. “El mal ús de les imatges a les xarxes, sense permís, és un delicte i està tipificat al codi penal”, assenyala el mosso.
Reputació digital i ciberassetjament
Una altra de les problemàtiques és la reputació digital, és a dir la petjada que deixa a les xarxes socials la imatge que els joves projecten. “Tot i que sovint no s’ajusta amb la realitat, pot generar-los molts problemes en el futur, per exemple quan es volen incorporar al món laboral”, explica Rubio
Un altre dels principals perills a què s’exposen els adolescents és el ciberassetjament. Segons Unicef, un 22,5% dels adolescents ha patit assetjament o ha assetjat algú per internet. Els adolescents, però, no en són conscients, ja que només un 2,2% creu que ha estat víctima de ciberassetjament.