L’Associació de Familiars d’Alzheimer i altres demències (AFADA) ha viscut un inici de curs ple d’emocions. D’una banda, per l’èxit de la 5a Alzheimer Race i de l’altra per la seva vinculació al projecte La cuina dels records, una iniciativa del Consorci Sociosanitari d’Igualada (CSSI). A més, a partir del dijous, 31 d’octubre, tornen a emprendre el cicle de xerrades informatives
Un miler de persones van tornar a participar en l’Alzheimer Race per fer plegades d’una caminada que any rere any, i ja en van cinc!, serveix per sensibilitzar la població vers la malaltia i recollir fons per l’AFADA. Enguany, la matinal va arribar a recaptar uns 4.500 € i des de l’entitat dedicaran la meitat a projectes propis, mentre que l’altra meitat la donaran a la Fundació Joan Maragall per a la investigació de la malaltia, com expliquen el vilanoví i tresorer de l’AFADA Pere Bartolí i la secretària de l’AFADA, Menchu Vélez, treballadora social i directora de l’Hospital de Dia Sant Jordi.
Un dels projectes de l’AFADA és precisament el cicle de xerrades divulgatives i de sensibilització que es fa l’últim dijous de mes. Comencen la temporada aquest pròxim dijous, 31 d’octubre, amb un tema que ja havien tractat però que és necessari reiterar: Com afavorir la comunicació quan hi ha afectació en el llenguatge. Anirà a càrrec novament de Noelia Capitán, neurologopeda especialitzada en disfàgia.
Menchu Vélez ens presentava aquest acte tot recordant la importància de facilitar eines per a la comunicació, tant per a la persona que té dificultats per a expressar-se com per a qui l’escolta. La xerrada serà dijous, a partir d’un quart de 7 de la tarda, al Centre Cívic Montserrat, i coincidint amb la castanyada acabarà també amb una mica de celebració.
Aromes de records en un llibre de cuina que ret homenatge a la gent gran
D’altra banda, aquest inici de curs ha estat molt emotiu per a la gent gran dels centres de dia i per a l’AFADA. El Consorci Sociosanitari d’Igualada (CSSI) ha fet realitat el llibre La cuina dels records, un projecte que ha coordinat la dietista Montse Ibáñez i que recull 50 receptes que han aportat avis i àvies dels centres del Consorci, conjuntament amb la reminiscència dels records associats a cada plat.
Montse Ibáñez destaca que el projecte posa en alça el valor de la gent gran i pretén ser, d’alguna manera, un homenatge a la seva experiència vital i al llegat que ens fan. Ibañez s’emocionava aquest matí quan ens explicava com d’enquidora ha estat aquesta experiència, tant per al personal del CSSI, com per a les persones grans i familiars que han participat en els tallers de cuina.
També ha tingut paraules d’agraïment per a les auxiliars que han participat juntament amb els tècnics en aquest projecte: Montserrat Sala del Centre de Dia Montserrat, Marina Méndez encarregada de fer les fotografies, també del Centre de Dia Montserrat, Teresa Tort, Núria Navarro i Gisela Monclús, tres auxiliars del Centre de Dia que van participar juntament amb els tècnics de la Residència Pare Vilaseca i Noelia Capitán que va fer els tallers amb els avis a l’Hospital de Dia Sant Jordi i per suposat a les tècniques que han col·laborat: Gemma Agraït, Maria José Soto, Maria Àngels Toribio, Carla Jorba i Xus Jorquera. Destaca no només la professionalitat de totes elles, sinó sobretot la humanitat i l’empatia que han tingut amb els avis.
Pel personal dels centres, com han deixat escrit al llibre, ha estat una experiència enriquidora i “ha ajudat a donar visibilitat a la gent gran des d’una perspectiva individual i creativa, trencant la rutina del dia a dia”.
El llibre té un preu de 15 euros i servirà per contribuir a l’atenció i les activitats per a la gent gran. Es pot trobar a diferents llibreries d’Igualada i també als centres del CSSI, situats a Igualada i Piera.