L’agenda feminista ja és al carrer i ‘bategarà’ a Vilanova del Camí amb motiu del 8 de març

27 Feb 2019
Cartel 8M 2019 Vilanova del cami

Un any més, l’Àrea d’Igualtat de Gènere de la Mancomunitat de la Conca d’Òdena coordina i organitza l’agenda d’actes que tindran lloc amb motiu del Dia internacional de les dones. L’agenda del 8 de març proposa activitats molts diverses i per a tots els públics per fer palesa la discriminació de gènere en tots els àmbits de la vida: personal, social, familiar i laboral

Els Ajuntaments de la Mancomunitat, de forma transversal des de diversos departaments i conjuntament amb les entitats de dones i altres del territori, tornen a posar a l’abast de la ciutadania activitats que visibilitzen els biaixos de gènere i les violències masclistes que pateixen les dones.

A Vilanova del Camí els actes centrals de la campanya, organitzats des de la regidoria d’Igualtat, es faran el mateix 8 de març a partir de les 16:30 a la Plaça del Mercat, sota el tema “Batec de dona”. Durant una hora, es portarà a terme un taller per confeccionar cors i fer elaborar un gran mural. A dos quarts de sis de la tarda es farà la lectura oficial del manifest, seguida d’una actuació musical amb Sheila Grados i un simbòlic enlairament de globus amb desitjos.

En finalitzar, cap a les sis de la tarda, s’iniciarà una marxa conjunta fins a la ciutat d’Igualada per tal de participar a la manifestació de dones que els col·lectius feministes del territori han tornat a organitzar a la capital anoienca. Sortirà a les 7 de la tarda des de la plaça del Mercat de la Masuca per dirigir-se fins a la plaça de l’Ajuntament d’Igualada.

Ara fa un any, les dones van sortir al carrer i van protagonitzar una vaga feminista, que a més de ser una vaga laboral i estudiantil, va ser també una crida a l’aturada en altres àmbits com el de cura, el domèstic o el de consum. Aquelles concentracions van significar un abans i un després en el moviment feminista que  ara, més que mai, continua treballant en aquesta lluita cap a un model de societat on les persones estiguin al centre, i les dones tinguin les mateixes oportunitats, drets i llibertats.

Agenda 8 de març 2019_portada

L’acte institucional es farà en el marc d’una jornada per a joves de secundària

L’acte institucional del Dia internacional de les dones tindrà lloc el dia abans, dijous 7 de març a les 12h del migdia a l’Institut Pere Vives. Serà una jornada per a joves amb una ponència marc: “El sexisme també surt de festa. Aproximació a les violències sexuals en espais festius”. 

A l’acte s’ha convidat als delegats i delegades de tots els centres de secundària perquè facin taca d’oli en els propis instituts, i prenguin consciència de les agressions masclistes que es donen en els espais de festa, de forma impune i massa sovint vistes des de la normalitat.

Més de 40 accions repartides durant el mes de març

La portada de l’agenda d’aquest 2019 és l’obra guanyadora del VI Concurs de cartells del 8 de març, enguany obra de Carla Alba Pulido. De fet l’agenda inclou entre altres activitats, l’exposició de tots els cartells presentats a aquesta sisena edició.

També trobarem 3 concursos oberts, entre els quals hi ha el 17è certamen de fotografia de Dones Amb Empenta “Com ens veiem les dones”, així com activitats per a la infància i famílies, altres per a joves i també per a la ciutadania en general. Com a novetat, cal destacar la primera Fira de les dones a Òdena, el diumenge 10 de març, la qual aplegarà més d’una quarantena de dones que compartiran les seves creacions, projectes i aportacions en una matinal on la xarxa de dones i la sororitat seran protagonistes.

En conjunt, més de 40 accions repartides durant el mes de març en una agenda que es podrà trobar als equipaments municipals i també al web de la Mancomunitat www.micod.cat i al de l’Ajuntament de Vilanova del Camí www.vilanovadelcami.cat Les regidores de l’Àrea d’Igualtat de la Mancomunitat valoren molt positivament la resposta ciutadana i sobretot de les entitats de dones per a enriquir l’agenda i organitzar un març feminista i reivindicatiu.