L’Anoia estrena un circuit de prevenció i sensibilització davant l’assetjament i una campanya amb el lema ‘Rebel·lat i parla’ | ÀUDIO

23 Nov 2018

Rebel·lat i parla”, aquest és el lema de la campanya que el Consell Comarcal de l’Anoia va llençar a les xarxes socials ara fa un mes. Forma part de les accions de prevenció i sensibilització per donar resposta als casos d’assetjament entre iguals. S’ha elaborat des de la Unitat de Ciutadania i Convivència al mateix temps que s’ha activat un circuit de detecció i intervenció enfront de l’assetjament

anahi i maria consell comarcal (3)

Anahí de Febrer i  
Maria Sacasas del Consell Comarcal de l’Anoia

Aquest és un tema que el Consell Comarcal de l’Anoia venia treballant des de fa uns tres anys per mitjà de la comissió de prevenció, detecció i intervenció de l’assetjament entre iguals. Es tracta d’un grup de treball interdisciplinari que va néixer per encàrrec de la Taula Territorial d’Infància i Adolescència de l’Anoia l’any 2016 i que s’encarrega de generar dinàmiques de treball en xarxa i definir protocols d’actuació davant les situacions d’assetjament entre iguals. L’equip, com assenyala la coordinadora de la Unitat de Ciutadania i Convivència del Consell Comarcal, Anahí de Febrer, està formada per professionals de diversos àmbits: salut, joventut, cossos de seguretat, serveis de mediació, ensenyament i serveis socials.

Segons remarca de Febrer, des del departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya ja hi ha un protocol específic que es treballa i desplega a les escoles en casos d’assetjament, “però faltava cobertura en altres casos que s’estaven donant a la comarca, en altres espais de relació”. Una de les primeres accions de la comissió va ser “elaborar un diagnòstic per tenir una mena de fotografia del que passava a la comarca”; per valorar els casos detectats i també el treball que estaven realitzant els diferents serveis, amb la intenció d’optimitzar els recursos, no repetir actuacions i respondre de manera més eficaç.

Moment de la presentació de la campanya

Aquest circuit només s’aplica en situacions de coneixement o sospita d’assetjament entre iguals amb infants i joves menors de 18 anys. La franja d’edat on s’observa major incidència és entre infants de 10 i 11 anys. Com destaca la mediadora del Servei de Mediació comarcal, Maria Sacasas, un dels aspectes més importants del circuit és que “hem trencat amb el binomi víctima i assetjador, per parlar de persona que assetja i persona que rep l’assetjament”, per tal de contemplar el patiment de les dues bandes i per actuar sempre en tots els casos, “sense deixar a cap menor desprotegit”, es compleixi o no amb els indicadors definits en una situació d’assetjament.

Paral·lelament a la posada en funcionament del nou circuit o protocol d’atenció a l’assetjament, també s’ha engegat una campanya de comunicació sobretot dirigida al jovent. Amb l’eslògan “rebel·la’t i parla!” pretén interpel·lar a la ciutadania fent una crida a l’acció davant possibles casos d’assetjament entre iguals. És una campanya de comunicació que s’adreça especialment a joves, formada per un vídeo i uns flyers informatius que està circulant a través de publicitat geolocalitzada a les xarxes socials i que està tenint molta incidència, segons les primeres dades obtingudes.

El servei posa a disposició del jovent i la ciutadania un telèfon de contacte: 699 664 718 i un correu electrònic: mediacio@anoia.cat per tal de demanar atenció de manera confidencial i gratuïta.