- L’electrificació de la demanda energètica pot ser una estratègia clau per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i combatre el canvi climàtic.
Aquest divendres a l’Hora de l’energia parlem de l’electrificació de la demanda energètica, és a dir a l’ús de l’electricitat com a font d’energia per a les activitats humanes. Moltes d’aquestes activitats han utilitzat tradicionalment combustibles fòssils, la principal font d’emissions de diòxid de carboni (CO2) i altres gasos d’efecte hivernacle, que contribueixen al canvi climàtic i l’escalfament global.

De tot plegat parlem avui amb en David Gilberte, tècnic especialista de l’Oficina Comarcal per a l’Impuls de la Transició Energètica (OCITE). Com explica Gilberte l’electrificació de la demanda implica una transició de l’ús de fonts d’energia no renovables a fonts d’energia renovable, com ara l’energia eòlica, solar o hidroelèctrica, per produir l’electricitat necessària per satisfer la demanda i tenir un aprofitament ple.
També hem parlat de les fonts d’energia renovables, en concret de la fotovoltaica i de l’aerotèrmia, un sistema de calefacció que utilitza l’energia tèrmica de l’aire exterior per escalfar l’interior d’una casa o un edifici. I hem començat a introduir en el programa d’aquesta setmana les possibilitats d’autoconsum amb equips instal·lats a casa, com diu Gilberte, per ser “prosumidors” d’energia, és a dir productors i consumidors, depenent de les possibilitats de cadascú.