- Amb motiu del Dia Mundial de l’Alimentació, el 16 d’octubre, es faran xerrades i tallers i es difondran consells als Centres d’Atenció Primària de l’Anoia.
L’equip de dietistes-nutricionistes de l’ICS Catalunya Central ha impulsat una campanya contra el malbaratament alimentari amb motiu del Dia Mundial de l’Alimentació, que se celebra aquest diumenge 16 d’octubre. S’han difós cartells als Centres d’Atenció Primària (CAP) de l’Anoia i també s’han programat diverses xerrades i tallers per promoure una alimentació sostenible i evitar que es llencin aliments a les llars.

A Catalunya es malbaraten més de 260.000 tones d’aliments cada any, 35 kg de mitjana per habitant. Prop d’un 60% es llença a les llars. Amb aquest menjar es podrien alimentar 500.000 persones durant tot un any, segons xifres de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO).
Per tal d’evitar el malbaratament, les dietistes-nutricionistes de la Catalunya Central volen fer arribar a la població consells pràctics com ara planificar un menú setmanal, no fer la compra amb gana, prioritzar els aliments amb data de caducitat més pròxima, comprar productes de temporada, revisar les temperatures de la nevera i el congelador, preparar les racions adequades a l’hora de cuinar, buscar idees per reutilitzar aliments preparats o demanar per emportar-se el menjar que no ens acabem al restaurant.
A més, aquest mes, els equips d’atenció primària han programat diverses activitats entorn de l’alimentació. La primera ja s’ha celebrat. Va ser el passat dijous 13 d’octubre a Piera, va anar a càrrec d’Alba Creus, dietista-nutricionista del Servei d’Atenció Primària (SAP) Anoia que va parlar d’ “Alimentació i gent gran”.
Creus oferirà una segona xerrada a Piera, concretament a la Biblioteca, el pròxim dilluns 17 d’octubre. En aquesta ocasió se centrarà sobre la “Nutrició i salut mental”.
I la darrera xerrada està programada per al dimecres 19 d’octubre a La Lliga de Capellades. La sessió “Salut i càncer de mama” anirà a càrrec de Laura Balaguer, dietista-nutricionista del SAP Anoia, i Anna Trapé, referent de benestar emocional comunitari. L’acte, que s’ha preparat amb motiu també del Dia Mundial de Càncer de Mama, començarà a les 16:0 h.
La figura dels nutricionistes a l’Atenció Primària
L’ICS Catalunya Central ha incorporat el darrer any als seus equips d’atenció primària 10 dietistes-nutricionistes (4 al Bages-Berguedà-Moianès, 4 a Osona i 2 a l’Anoia), l’objectiu dels quals és promoure activitats per potenciar els hàbits i actituds de vida saludables, els canvis de conductes relacionades amb els factors de risc i el foment d’una alimentació equilibrada al llarg de les diferents etapes de la vida, de manera individual, familiar i comunitària.
