- Les doctores Venteo i Gzzmán asseguren que es pot pendre el sol però cal fer-ho de forma. Cal fer-ho de forma gradual, a partir dels 15 minuts i anar augmentant el temps d’exposició intentant no sobrepassar les dues hores diàries.
- Davant qualsevol alteració a la pell, com taques, canvis en la forma o el color de les pigues, l’aparició de crostetes o altres lesions, cal consultar al metge de capçalera.
Amb l’arribada de l’estiu, augmenten les activitats a l’aire lliure i per tant, també augmenta l’exposició al sol. Les doctores Verónica Venteo i Karina Guzmán de l’EAP de Vilanova del Camí indiquen que si es vol prendre el sol, cal fer-ho amb cura, perquè només 15 minuts d’exposició a les radiacions ultraviolades poden danyar la pell.
Avui, a l’espai Salut des del CAP, que Ràdio Nova fa en col·laboració amb les professionals del centre de salut vilanoví, parlem del sol i de com prevenir cremades i altres danys més importants com el càncer de pell.
La doctora Karina Guzmán assegura que es pot gaudir de les activitats a l’aire lliure com anar a la plata, a la piscina, passejar o fer rutes de muntanya, sense posar en perill la nostra pell. Per això, és aconsellable fer exposar-se al sol de manera gradual, a partir dels 15 minuts i sense sobrepassar les dues hores. També cal evitar les hores centrals del dia, de 12 a 17 h, que és quan el sol és més intens, hidratar-nos bé i utilitzar roba lleugera i còmode, barret o gorra que ens protegeixi el cap i ulleres de sol, entre altres.
És molt important també utilitzar un protector solar de factor alt, si pot ser per sobre de 30, i que protegeixi tant dels rajos A -principals responsables de l’envelliment prematur de la pell- i dels rajos B -responsables de les cremades.
Aquestes radiacions, explica la Dra. Guzmán, poden afectar el sistema immunitari i contribueix al risc de patir càncer de pell.
El protector solar, continua explicant la Dra. Guzmán, s’ha d’adaptar al tipus de pell, a la zona que es vol protegir –perquè no és igual la pell del cos que la dels llavis, per exemple-, també depèn de la foto tipus de pell, és a dir del color, i de les circumstàncies de l’exposició al sol. Cal tenir en compte, afegeix la doctora, que ens hem de protegir del sol cada dia, fins i tot els dies ennuvolats perquè els rajos ultraviolats afecten igual.
Davant una excessiva exposició solar, poden sorgir diferents patologies. Les més freqüents, explica la Dra. Verónica Venteo són les cremades solars que es poden tractar amb compreses humides, aigua freda i crema hidratant.
Pel que fa a la protecció dels infants, la Dra. Venteo aconsella no exposar al sol ni usar cremes de protecció en nadons de menys de sis mesos. A partir dels sis mesos i fins als tres anys es recomanen cremes de foto protecció física, de les que fan barrera a la pell. I en tots els casos, evitar l’exposició directa i prolongada al sol.
Les cremades solars, ens diuen les doctores, augmenten el risc de desenvolupar càncer de pell. Per això desaconsellen del tot fer servir olis i cremes per a bronzejar-se. La Dra. Venteo assegura que per la consulta estan passant algunes persones amb lesions pre cancerígenes i fins i tot amb càncer de pell, a conseqüència d’aquestes pràctiques.
Davant qualsevol alteració a la pell, com taques, canvis en la forma o el color de les pigues, aparició de crostes que cauen o altres lesions, cal consultar al metge de capçalera.