- La intenció és intentar tornar a normalitzar al màxim el funcionament i preservar el Projecte Educatiu de Centre (PEC) que la pandèmia ha desbaratat.
Tot i que encara no ha tornat la normalitat desitjada a l’Escola Marta Mata, el curs ha començat d’una manera força més amable que l’any passat. Les restriccions i normes que continua imposant la pandèmia als centres d’ensenyament, ja formen part de la rutina diària i no queda més remei que assumir-les. Com afirma la directora de l’Escola Marta Mata, Marta Trullols, “les famílies ja ho tenen més coll avall” i el màxim desig del centre és tornar a la normalitat.
De fet, aquest curs l’Escola Marta Mata mira amb una mica més d’esperança la preservació del Projecte Educatiu de Centre (PEC) i ha començat a recuperar algunes dinàmiques molt valuoses per al seu funcionament. Com a novetat, davant la lleugera flexibilització de la normativa covid, la directora destaca que han posat en marxa els projectes de comunitat, element essencial i identitari de l’escola.
L’objectiu és intentar normalitzar al màxim la vida escolar, encara que hagin de continuar convivint amb la mascareta. De fet aquest curs, han optat per barrejar els infants de primària a l’hora de pati fent ús de la mascareta. Trullols explica que ja van passar tot el curs anterior en grups estables i sense cap mena de relació entre escolars de diferent nivell, un aspecte que volien capgirar aquest any per tal de recuperar un aspecte que consideren molt important en una escola petita d’una sola línia.
Han prioritzat, doncs, la possibilitat d’augmentar la interrelació entre l’alumnat, encara que sigui només a l’hora del pati i amb mascareta. D’altra banda, però tenen previst continuar sortint molt a l’entorn natural de Vilanova del Camí “que és molt ric”, com assenyala Trullols, en grups estables per poder respirar lliurement.
Una de les novetats importants d’aquest curs serà la recuperació dels camps d’aprenentatge, sempre que la situació sanitària sigui favorable en el moment de fer aquestes sortides, que suposen la recuperació de les colònies pe a la comunitat de petits i els camps d’aprenentatge per a mitjans i grans.
I una altra recuperació important és la de la figura de l’especialista que permetrà als infants com a mínim tenir algun altre referent en l’aspecte docent. L’any passat, com explica Trullols, es van haver de respectar molt els grups estables per aules i els tutors van haver d’entomar totes les especialitats. Aquest curs, però s’han organitzat especialistes per comunitats.
Actualment el centre compta amb 220 alumnes i una plantilla de 18 persones. A darrera hora també va arribar un reforç, davant la continuïtat del context covid, que ha permès organitzar les comunitats.
En conjunt, la intenció de l’equip docent és tornar a normalitzar al màxim el funcionament del centre i preservar el Projecte Educatiu de Centre (PEC) que la pandèmia ha alterat completament. La directora insisteix en la dificultat que suposa per als pilars pedagògics d’una escola petita, on la interrelació entre l’alumnat i les famílies és molt valuosa, haver de canviar aquestes dinàmiques, però assegura que es continuaran esforçant per adaptar-se i per transformar el que calgui.
Malgrat les dificultats, Marta Trullols assegura que l’equip està molt il·lusionat i motivat, i que al llarg del curs esperen tenir moments que suposin el retorn de les famílies al centre. A la pista, per exemple, ja han comprovat que es poden organitzar prou bé per fer algunes trobades.