Ràdio Nova va emetre aquest dimarts 9 de novembre la cinquena sessió del programa COMNOVA Famílies que es va centrar en l’escolta activa i l’empatia. Marisa Lorente, terapeuta ocupacional i la psicòloga Mariona Baltà, referents del programa, van compartir espai amb Eva Clapés, treballadora social del CAP vilanoví i Marta Rodríguez del SOAC.
La sessió d’aquest dimarts va girar entorn de la comunicació entre pares i mares amb els seus fills i filles, de com s’utilitzen les paraules, però també de com es comuniquen els sentiments, perquè els infants i joves puguin desenvolupar competències emocionals, com l’empatia i el respecte mutu.
Es va posar èmfasi en la pràctica de l’escolta activa que és aquella que no només posa l’orella, sinó que fa saber a l’altre que és escoltat i que se l’entén. L’escolta activa, va explicar Eva Clapés, implica observar, atendre, centrar-se únicament en la persona que parla i sobretot no jutjar.
“És important practicar l’escolta activa”, asseguren les professionals de l’EAP vilanoví, “perquè els altres sentiran la confiança necessària per a ser sincers amb nosaltres, se sentiran valorats, facilitarà que s’eliminin tensions i afavorirà una relació positiva amb els nostres interlocutors. Aquest tipus de comunicació permet arribar al fons dels problemes i genera respecte entre les parts”.
Durant el programa també es va parlar de l’empatia, com la capacitat que té una persona de posar-se en el lloc de l’altra. I es van oferir diferents eines perquè els pares i mare puguin practicar, tant l’escolta activa com l’empatia i fomentar així el respecte mutu.
El pròxim dimarts 16 de novembre, el COMNOVA Famílies continuarà parlant de comunicació, però en aquest cas se centrarà en l’expressió de sentiments i opinions. En aquest espai comptarem de nou amb la participació de la infermera Olga Musarro.
Idees per recordar
- Quan ens comuniquem amb altres persones esperem que ens escoltin i ens entenguin.
- Quan els nostres fills/es volen explicar-nos alguna cosa i veuen que els escoltem amb interès, sense interrompre’ls ni corregir-los, i sense fer altres coses a la vegada, se senten atesos i respectats.
- Quan els pares i mares escolten als seus fills/es, aquests aprenen a escoltar també als seus pares i mares i a respectar el que diuen.
- Quan veiem que les persones ens comprenen i entenen el que sentim quan estem tensos, acostumem a relaxar-nos.
- És important que els pares i mares mostrin als seus fills/es que entenen com se senten, sobretot si estan passant per un moment desagradable o han de superar alguna frustració. Per això poden utilitzar frases d’escolta activa com les següents: “Sembla que et sents… perquè…”
- Escoltar els fills/es no significa necessàriament estar d’acord amb tot el que diuen. Convé escoltar-los per saber com pensen i el que els està succeint, això els ajuda a trobar-se millor amb ells mateixos quan s’adonen que els seus pares i mares els atenen.